Europska unija mora surađivati s Turskom u zaustavljanju migrantskog vala, ali i nadzirati medijske slobode, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande, zabrinut za to pitanje kao i njemačka kancelarka Angela Merkel nakon što su turske vlasti preuzele oporbeni dnevni list.

Po dolasku na izvanredni sastanak EU s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom o migracijskoj krizi Hollande je rekao da “suradnja s Turskom ne znači da ne moramo biti krajnje budni glede pitanja medijskih sloboda. A ja to jesam”, rekao je.

Odgovarao je na pitanje o preuzimanju najvećeg turskog oporbenog dnevnog lista Zaman, oštrog protivnika islamsko-konzervativnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.
EU s Turskom treba imati “izravne, iskrene i efikasne odnose”, ali “moramo biti krajnje oprezni prema mjerama koje su poduzete. Mediji moraju biti slobodni svuda pa i u Turskoj”, rekao je Hollande.
Njemačka kancelarka Angela Merkel s Davutogluom je o medijskim slobodama razgovarala u nedjelju u sklopu priprema za današnji sastanak EU-Turska.
“Možete pretpostavljati da je to pitanje bilo na dnevnom redu”, rekla je glasnogovornica vlade Christiane Wirtz na konferenciji za novinare u ponedjeljak.
“Njemačka vlada pridaje veliku važnost medijskim slobodama”, dodala je.
Turska policija tijekom vikenda je suzavcem i gumenim mecima reagirala na prosvjede protiv preuzimanja dnevnika Zaman, koji se smatra bliskim imamu Fethullahu Guelenu. Imam je postao Erdoganov najljući neprijatelj nakon korupcijske afere koja je krajem 2013. privukla veliku pozornost javnosti i kompromitirala državni vrh.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.