avnatelj HRT-ova programa Saša Runjić odbacio je u utorak optužbe ORaH-a da je HRT postao “glasnikom SDP-a i HDZ-a i njihovih političkih ljubimaca” jer ORaH nije pozvan u veliko HRT-ovo predizborno sučeljavanje lista stranaka i koalicija najavljeno za petak, 6. studenoga.

Sučeljavanje na HRT-u, sukladno izbornim pravilima, podložno je uredničkoj procjeni koja se temelji na istraživanjima o tome tko, bez statističke pogreške, sigurno ulazi u Sabor. To je bila naša urednička procjena i diskrecijsko pravo. Mi kao javni servis ne možemo svakog pozvati na sučeljavanje jer to nije naša dužnost, a bilo bi kršenje naše obaveze, izjavio je Runjić Hini.

Dodao je kako veću težinu imaju riječi onoga koji ima 40 posto podrške biračkog tijela od riječi onoga koji ima podršku od četiri ili manje posto.

Rukovoditeljica Informativnog medijskog servisa HRT-a Lamija Alečković istaknula je kako je odluka o tome tko će biti pozvan na sučeljavanje donesena na temelju saborskih pravila o praćenju izbora, ali i internih televizijskih pravila.

“Odluku o tome tko će biti pozvan na sučeljavanje donijeli smo na temelju uredničke procjene, ali i rezultata istraživanja javnog mnijenja o tome tko ulazi u Sabor”, naglasila je Alečković dodajući da će na sučeljavanju biti pet kandidata stranaka, odnosno koalicija.

Reakcija HRT-a uslijedila je nakon što je ORaH održao prosvjed pred njegovom zgradom optužujući HTV da je “glasnik SDP-a i HDZ-a i njihovih satelita”.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/Pixsell
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.