U organizaciji stranke ORaH u petak je održana tribina pod nazivom “Mediji u Hrvatskoj” na kojoj su o situaciji u hrvatskom medijima, pitanjima kontrole medija i cenzuri, problemima i zabrinjavajućim odnosima spram novinara govorili mnogi medijski stručnjaci i novinari, nevladini aktivisti i političari.

Na tribini su gostovali predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, predsjednica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić, predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Mladen Novak, predsjednica Transparency International Hrvatska Davorka Budimir, stručnjak za antikorupciju Zorislav Antun Petrović, stručnjakinja za odnose s javnošću Aleksandra Kolarić te novinari Boris Pavelić (Novi list), Orhidea Gaura Hodak (Nacional), Domagoj Margetić (slobodni novinar) te Daniel Berdais, bivši glavni i odgovorni urednik Radija 101. Raspravom je moderirao glasnogovornik ORaH-a, Dean Šarčević, priopćeno je iz te stranke.

  • ORaH organizirao tribinu o situaciji u hrvatskom medijima, pitanjima kontrole medija i cenzuri.
  • Zaključak je kako je zabrinjavajuća i kontrola načina izvještavanja, kao i odabira tema.

“Povod ORaH-ove tribine bili su recentni događaji i postupci spram određenih novinara koji zabrinjavaju hrvatsku javnost, a o kojima su svjedočili i brojni sudionici ove tribine, ali i opća situacija, uloga i položaj medija u Hrvatskoj koja se ne može ocijeniti da je u javnom interesu, odnosno na dobrobit našeg društva. Brojni primjeri kontrole i cenzure, bilo u političkom, bilo u korporativnom interesu hrvatska su svakodnevica. Mediji i novinari prisiljeni su, uslijed raznih okolnosti, raditi ‘kompromise’, a nažalost, svjedoci smo i ozbiljnih prijetnji i napada na novinare”, navode u priopćenju.

Dodaju i da je zabrinjavajuća i kontrola načina izvještavanja, kao i odabira tema, što ozbiljno dovodi u pitanje javni interes i ulogu medija u društvu.

“Budući da mediji predstavljaju izrazito važan dio društvenog i političkog demokratskog života, stranka ORaH ovim putem želi adresirati problem i otvoriti prostor za pokretanje pozitivnih promjena u ovom području”, stoji u priopćenju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.