Uspostava nove hrvatske vlade predvođene Andrejom Plenkovićem privukla je u četvrtak pozornost medija u Bosni i Hercegovine prije svega zbog najave kako će ta zemlja u predstojećem razdoblju biti prioritet hrvatske vanjske politike pa je ta činjenica istaknuta u gotovo svim izvješćima.

Najtiražniji list u BiH “Dnevni avaz” na naslovnici donosi vijest kako je “BiH jedan od prioriteta nove hrvatske vlade”. List ističe ocjenu premijera Plenkovića kako je BiH sada pred velikim izazovima, što je zadaća i za Hrvatsku, kao i njegovu najavu da će mu prvi službeni vanjskopolitički posjet biti upravo u BiH.

Posebice je istaknuta Plenkovićeva izjava kako će Hrvatska pomoći BiH na najsolidarniji i prijateljski način pri čemu će puna pozornost biti dana položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda u toj zemlji.

I “Oslobođenje” u tekstu posvećenom uspostavi nove hrvatske vlade na prvo mjesto stavlja najavu njezina odnosa prema BiH.

List ističe kako je “europska budućnost BiH strateški cilj vanjske politike”.

Mediji u Republici Srpskoj uglavnom su rutinski izvijestili o izboru nove hrvatske vlade zaobilazeći pitanje njezina budućeg odnosa prema BiH.

Tiskani i elektronilki mediji u tom entitetu tako uglavnom prenose kako je Plenković kao prioritetne zadaće svoje vlade označio stabilan i trajan gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografsku obnovu te društvenu pravednost i solidarnost.

Komentiraj