Britanska premijerka Theresa May izabrala je u četvrtak snažnu zagovornicu Brexita za novu ministricu međunarodnog razvoja, nakon što je dosadašnja ministrica Priti Patel podnijela ostavku ugrozivši time krhko jedinstvo u njezinu kabinetu podijeljenom oko Brexita.

Penny Mordaunt (44), koja je ranije bila pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, održala je kraći sastanak s May u Downing Streetu na kojem je potvrđeno njezino imenovanje.

Patel, također snažna pobornica Brexita, podnijela je ostavku u srijedu zbog tajnih sastanaka s izraelskim dužnosnicima, kazavši da je njezino postupanje bilo ispod standarda koje zahtijeva njezina dužnost.

May je time bila prisiljena na drugu rekonstrukciju vlade u tjedan dana nakon što je bivši ministar obrane Michael Fallon podnio ostavku zbog skandala oko spolnog uznemiravanja koji je doveo također do istrage o ponašanju dvojice drugih ministara uključujući Mayina zamjenika.

Nestabilnost u vrhu vlade dodatno otežava premijerkinu ionako tešku poziciju.

Na loše procijenjenim prijevremenim izborima u lipnju May je izgubila većinu u parlamentu i potkopala si autoritet u trenutku kada vodi teške pregovore o izlasku zemlje iz EU-a i nastoji zacijeliti duboke podjele u stranci.

Komentiraj

FOTO:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.