Kronični problemi s upravljanjem i održavanjem u Pompejima bit će riješeni u sljedećih 18 mjeseci, obećao je u četvrtak talijanski premijer Matteo Renzi na svečanosti kojom je proslavljen napredak u obnovi tog drevnog grada uništenog u erupciji Vezuva.

Pompeji, o kojima se već dugo piše kao o mjestu koje je prilično zanemareno, dobili su od Europske unije 105 milijuna eura kako bi se stanje popravilo.

“Pompeji više neće biti na naslovnicama zbog rušenja građevina koje se tamo nalaze, već zbog obnove”, rekao je Renzi tijekom posjeta tom mjestu gdje je u četvrtak otvoreno pet kuća obnovljenih u okviru projekta koji je financirala Unija.

Italija je trebala dovršiti tzv. Veliki projekt Pompeji do 31. prosinca, ali se obnova oduljila zbog birokratskih problema. Renzi je kazao da će do 24. kolovoza 2017. – što je 1938. obljetnica erupcije vulkana koji je uništio grad – sve biti gotovo. Obnovljene kuće i jedan dućan koji su inaugurirani u četvrtak imaju zadivljujuće mozaike, freske i vrtove.

Nakon rimskog Koloseuma i Foruma, Pompeji su najposjećenije turističko mjesto u Italiji – to mjesto na popisu UNESCO-ve svjetske baštine privuklo je 2,6 milijuna posjetitelja prošle godine, a Renzi je kazao da bi broj mogao ove godine narasti na 3,25 milijuna ljudi.

Nekad prosperitetni grad uništen je u erupciji Vezuva pri čemu su poginule tisuće ljudi. Ruševine su preživjele do današnjeg dana jer su stoljećima bile prekrivene vulkanskim pepelom.

Komentiraj