Bivši ministar branitelja Predrag Matić jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao aktualne događaje. Matić je javnost upozorio da bi potpisi premijera Andreja Plenkovića i Željka Glasnovića mogli koštati više od milijardu kuna.

“Jedna od stvari koja je bila problem i zbog čega je šator bio postavljen, uvijek je tamo bilo 90% pripadnika HVO-a. Njima je puno toga obećano i sada imate jedan “čudnovati kljunaš”, zakon koji Medved najavljuje zakon i uvijek govori “uskoro ću, uskoro ću””, rekao je Matić dodajući kako je njih tužilo 250 pripadnika HVO-a zbog zaostataka inavlidnina. “Mi smo temeljem odluke morali isplatiti 45 milijuna kuna, kad to sad pomnožite sa svim članovima HVO-a dolazimo do milijardu i tristo. Zato ovaj zakon ne ide. Sada ih je general Glasnović stisnuo zahtjevom koji je skandalozan”, kaže.

“Prije bi na red trebali doći hrvatski branitelji koji su se borili u Hrvatskoj, da iskoristim šovinističku izjavu gospodina Brkića. Svaka čast dečkima iz HVO-a, ali kako bi rekao Brkić – prednost Hrvatima iz Hrvatske”, kazao je Matić koji je uvjeren da se taj zakon ni neće pojaviti. Smatra da će HVO biti Agrokor za branitelje u Hrvatskoj.

Matića su iz HDZ-a optužili da iznosi lažne podatke. “Volio bih sjesti i dvije minute razgovarati s njim, ali bi onda trebalo pištolj staviti malo dalje od njega, jer bi se čovjek ubio odmah. Oni ga lažu! Gospodinu Ćoriću bih poručio da sam četiri godine bio ministar. Ali to je HDZ. Ljudi se iz Irske vraćaju na izbore u Vukovar pa natrag u Irsku. To pokazuje koliko su oni u stanju ljudima isprati mozak”, objašnjeva.

Dodaje da u Hrvatskoj ima više od deset tisuća umirovljenih pripadnika HVO-a. “Pitanje je gdje žive, ali ministar Ćorić im svaki mjesec isplaćuje mirovine, to je 15 posto ukupnih izlaganja za branitelje. Ja sam se našalio na jednom sastanku s njima, rekao sam da im neću dirati mirovine, nego da ću poslati u Mostar da verificiraju da su oni stvarno pripadnici HVO-a. Oni su me molili da to ne radim, neki od njih nisu bili ni u Hrvatskoj, kamoli u BiH. Bili su tamo po Njemačkoj… Ali imaju veze”, ističe.

U Hrvatskoj je više od 500 tisuća branitelja, a Matić kaže da ministar Medved otvara još rokova. “Svi će se sjetiti da su bili branitelji, svi Hrvati. A onda možemo očekivati da će Plenković, kako ga anemičnog vodaju i lažu, uručiti cvijeće i bombonijeru milijuntom branitelju”, zaključio je bivši ministar branitelja.

Komentiraj