MASOVNI UBOJICA ŠTRAJKA GLAĐU ‘DO SMRTI’ Breivik: Zatvorski uvjeti su grozni, morao sam odustati od faksa

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breicik zaprijetio je kako će započeti štrajk glađu ‘do smrti’, nezadovoljan tretmanom u zatvoru, prenose tamošnji mediji. Breivik tvrdi kako ga drže u izolaciji od 2. rujna, a boravak izvan ćelije ograničen mu je na jedan sat dnevno.

Breivik je 2011. godine ubio 77 osoba, kada je bombardirao centar Osla, prije nego što se zaputio u kamp za mlade, gdje je nastavio svoj ubilački pohod. 2012. godine osuđen je na 21 godinu zatvora.

 

  • Breivik je ove optužbe na račun zatvora uključio u pismo kojeg je poslao norveškim i švedskim medijima. U svom pismu 36-godišnji ubojica kaže kako su zatvorski grozni zatvorski uvjeti razlog zbog kojeg je napustio studij politologije na Sveučilištu u Oslu.

 

“Učenje i ispiti nisu mogući u takvim okolnostima, a to vrijedi za sve koji su u takvim uvjetima izolirani”, napisao je Breivik dodavši kako će do smrti štrajkati glađu ako se uvjeti u zatvoru ne promjene.

Ravnatelj zatvora Skien, u kojem se nalazi Breivik, za medije je rekao kako trenutno u njegovom zatvoru nitko ne štrajka glađu.

Sveučilište u Oslu upisalo je Breivika u srpnju na studij politologije, objasnivši kako i zatvorenici imaju pravo na visoko obrazovanje, ako polože prijamni ispit. Breivik se i ranije želio na ‘nehumane’ uvjete u zatvoru. Jedna od tih nehumanosti je i – hladna kava koju mu serviraju.

Komentiraj