Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da želi raditi s dvostranačkim skupinama zakonodavaca na reformi odredbi o zatvorskim kaznama, posebno kada je riječ o manjim prekršiteljima i preprodavačima malih količina droga.

“Masovna utamničenja čine našu zemlju lošijom i oko toga moramo nešto učiniti”, rekao je Obama pred oko 3.000 članova konvenciju najstarije američke nacionalne skupine za građanska prava – NAACP.

Govor je došao na isti dan kao i glavni međunarodni sporazum čiji je cilj sprječavanje Irana u izgradnju nuklearnog oružja – diplomatskog podviga koji će biti dio Obamine ostavštine. No, na unutarnjem planu, Obama kao prvi crni američki predsjednik, koncentriran je na naporima za smanjenje nejednakosti, prenosi Reuters.

Navodeći statistiku o nesrazmjernom broju crnih i latino muškaraca u zatvoru, Obama je rekao da su troškovi izvršavanja zatvorskih kazni skočili na čak 80 milijardi dolara godišnje, jer se prijestupnicima za manje nezakonitosti u vezi droga osuđuju oštrije kazne. Rekao je da je u zatvorima 2,2 milijuna Amerikanaca, dok je je 1980. bilo 500.000.

 

  • “To je pravi razlog zašto je naša zatvorska populacija tako visoka. U mnogim slučajevima, kazna se jednostavno ne poklapa sa zločinom”, rekao je Obama.

 

Obama, koji će u četvrtak posjetiti savezni zatvor u Oklahomi što će mu biti prvi takav posjet u mandatu, kazao je da bi Sjedinjene Države trebale smanjiti duge obavezne minimalne kazne za nenasilne zločine povezane s drogom ili ih se u cijelosti riješiti.

Dodao je i da bi se promjene u zatvorskom sustavu trebale usmjeriti na smanjenje prenapučenost, kriminalnih aktivnosti i silovanja.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.