Tužitelji za ratne zločine u Srbiji optužili su osam osoba zbog masakra u Srebrenici 1995. godine, najgorem zločinu u europi od Drugog svjetskog rata, prenosi u četvrtak BBC. Suočeni su sa maksimalnom kaznom od 20 godina zatvora ako budu proglašeni krivima.

Osam je osoba optuženo za ubojstvo stotina bosanskih muškaraca i dječaka u jednom danu, u skladištu u blizini Srebrenice. Optuženi muškarci pripadali su specijalnoj bosansko-srpskoj policijskoj postrojbi koja je djelovala u selu Kravica kada su se dogodila ubojstva.

Uglavnom su ‘skupljali’ muslimanske žrtve u skladište gdje su ih potom ubijali strojnicama i granatama u napadu koji je potrajao cijelu noć, stoji u izjavi tužitelja. Među optuženima se nalazi i zapovjednik jedinice Nedeljko Milidragovič, poznat i kao ‘Neđo mesar’, koji je optužen za izdavanje zapovjedi za ubijanje, a navodno je izjavio kako ‘nitko ne smije izaći živ’.

 

  • Milidragović je već suočen s optužbama za genocid u Bosni, a zbog nedostatka u ugovoru o izručenju, živio je slobodno u Srbiji. Ali, to se promijenilo u ožujku, kada je sa još sedam optuženika uhićen. Akcija je provedena u suradnji sa sudom za ratne zločine u Beogradu i Sarajevu.

 

Tužitelj Vladimir Vukčević rekao je kako su optužbe ‘poruka kako ratni zločini neće proći nekažnjeno i da žrtve neće biti zaboravljene’.

Zbog povezanosti s masakrom u Srebrenici, na UN-ovom Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju osuđeno je četrnaest ljudi. Vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić i bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić na suđenju su u Hagu, optuženi za zločine u Srebrenici.

Ovo je prvi put da srpski sud nekoga tereti za pokolj više od osam tisuća ljudi od strane snaga bosanskih srba. Vlasti u Bosni i međunarodni sud u Hagu podigli su sve prijašnje optužnice.

Komentiraj

FOTO:Screenshot/YouTube
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.