Američki predsjednik Barack Obama održao je u petak u Charlestonu u Južnoj Karolini emotivan govor na pogrebu poznatome crnačkom svećeniku i političaru ubijenom u masakru potaknutom rasnom mržnjom.

Dotaknuo je teme rasizma, siromaštva i nepravde koje osjećaju crnci u Sjedinjenim Državama i rekao kako je ubojstvo svećenika Clemente Pinckneya koji mu je bio i osobni prijatelj, i još osmero ljudi u crkvi, bilo poziv na milosrđe.

Počinitelj nije znao da se “njime poslužio Bog”, rekao je Obama.

“Zaslijepljen mržnjom, počinitelj nije vidio milost kojom su bili okruženi velečasni Pinckney i ostali”, rekao je Obama tisućama okupljenima u dvorani charlestonskog sveučilišta.

[quote_box_center]

  • Počinitelj nije znao da se “njime poslužio Bog”, rekao je Obama.

[/quote_box_center]

Iza njega stajali su deseci svećenika afričke metodističke episkopalne crkve u ljubičasto-crnim odorama.

“Počinitelj nije mogao ni pretpostaviti kako će obitelji palih reagirati kad su ga ugledale na sudu, usred neizrecive tuge, riječima oprosta”, rekao je američki predsjednik.

Pjesma Milost (Amazing Grace) bila je središnja tema Obamine posvete žrtvama, a na kraju 40-minutnog govora američki je predsjednik zapjevao i tisuće su mu se pridružile.

Pinckney i još osmero crnih vjernika ubijeni su prošli tjedan u crkvi u Charlestonu. Ubojica je cijeli sat bio na molitvi prije nego što je ustao i poubijao ih.

Komentiraj

FOTO:FaH
PIŠE:D.J. / Hina
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.