Maryland je u petak postao posljednji u nizu američkih saveznih država koje su podigle tužbu protiv izmijenjene migrantske uredbe predsjednika Donalda Trumpa,

Maryland će se tako prikjučiti Washingtonu i Havajima, a tužbe su najavile i države Oregon i Minnesota.

“Vlada ustraje na politici koja je nehumana i neustavna, a istovremeno nas umjesto sigurnijima čini manje sigurnima”, priopćio je državni odvjetnik Marylanda Brian Frosh.

Dodao je da će zabrana ulaska u SAD državljanima šest muslimanskih zemalja naštetiti konkurentnosti Marylanda, jer ondje neće dolaziti znanstvenici, stručnjaci i inženjeri iz tih država.

Nova Trumpova uredba, koja bi u srijedu trebala stupiti na snagu, zamijenjuje onu od 27. siječnja koja je izazvala kaos i prosvjede u zračnim lukama i osporavana je u više od dvadeset tužba diljem zemlje.

Savezni sudac iz Seattlea je prvu uredbu privremeno obustavio, a tu odluku je podržao prizivni sud u San Franciscu.

Nova naredba je uža i zadržava 90-dnevnu zabranu putovanja u SAD za građane Irana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena, ali isključuje Irak.

Ograničenja se odnose samo na nove tražitelje vize i uklonjena je neograničena zabrana ulaska u SAD za sve izbjeglice iz Sirije.

Pravni stručnjaci kažu kako će osporavanje na sudu sada biti puno teže, jer izmjene daju izuzeće većem broju ljudi.

Komentiraj

FOTO:EPA/ERIK S. LESSER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.