Nakon što je više od tisuću migranata u petak krenulo pješke prema Austriji, Mađarska je najavila kako će poslati autobuse kako bi migrante prevezli do austrijske granice. Najavio je to, potpuno iznenađujuće, šef osoblja mađarskog predsjednika Viktora Orbana u petak navečer, nakon nekoliko dana kaotičnih scena.

Janos Lazar rekao je kakon će Mađarska ponuditi autobise za one koji pješače uiz glavnu autocestu prema Beču, kao i migrantima koji se nalaze na budimpeštanskoj željezničkoj stanici Keleti. Autobusi bi ljude prevozili do Hegyeshaloma, koji se nalazi na granici s Austrijom. Mađarska još uvijek nije primila odgovor austrijske vlade, te ne znaju hoće li migrantima biti dozvoljen ulazak u Austriju, dodao je Lazar.

“Poduzimamo ove korake kako mađarski promet ne bi bio paraliziran u sljedeća 24 sata”, rekao je Lazar. Nije poznato hoće li migranti pristati ući u autobuse.

Nakon što je u petak pala noć, mnogi od migranata nastavili su hodati prema austrijskj granici, ali bilo je i onih, poput obitelji s malom djecom, koji su odlučili stati i odmoriti preko noći, bilo uz cestu ili u obližnjim poljima.

 

  • VIDEO: HULIGANI NAPALI IZBJEGLICE Migranti vraćeni u prihvatilište, preminuo Pakistanac

 

Izvješća agencija govore kako su migranti probili barijere i sukobili se s policijom u prihvatilištu Roszke, a neki mediji su objavili kako je policija, u nastojanju da smiri situaciju, koristila i suzavce.

Više od tisuću migranata krenulo je u petak sa glavnog kolodvora u Budimpešti nakon što su odbili nastojanja dužnosnika da ih se odvede u prihvatne centre i na registraciju. Sav međunarodni željeznički promet i dalje je prekinut zbog ‘sigurnosnih razloga’. Policija turiste šalje na lokalne vlakove, ali migrantima zabranjuju ulazak na platformu.

Ranije u petak još je jedna grupa migranata pobjegla duž pruge u Bicske prema zapadu. Pobjegli su iz vlaka kojeg je zaustavila policija. Države Europske unije pokušavaju pronaći način na koji da se suoče s izbjegličkom krizom. Mađarska je postala glavna tranzitna zemlja za ljude koji bježe sa Bliskog istoka i Afrike, nastojeći stići do sjeverne i zapadne Europe.

Komentiraj

FOTO:Matt Cardy/Getty Images
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.