Povodom Međunarodnog dana obitelji, koji se svake godine diljem svijeta obilježava 15. svibnja, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo na zagrebačkom Markovom trgu organizirao prosvjed očeva kojima su uskraćena roditeljska prava.

Kako navode organizatori, prosvjeduju protiv protiv šikaniranja djece i očeva pred pojedinim centrima za socijalnu skrb i sudovima u procesima razvoda braka. Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo želi skrenuti pozornost javnosti da su mnogi muškarci u Hrvatskoj uskraćeni za svoje temeljno pravo – viđanje i provođenje vremena sa svojom djecom.

“Već godinama upozoravamo kako su deseci tisuća rastavljenih očeva svakodnevno u poziciji da trpe nasilje, nepravdu, diskriminaciju, sustavno kršenje svojih ustavnih prava – temeljnih prava da viđaju svoju djecu i da s njima provode vrijeme kako bi to očevi trebali. Svakodnevno se institucionalnim neznanjem i nezainteresiranošću, u prvom redu Centara za socijalnu skrb, krše u prvom redu prava naše djece koja nemaju mogućnosti imati oba roditelja nakon razvoda, a očevi nemaju mogućnosti uživati u ravnopravnom roditeljstvu. Centri za socijalnu skrb u svojim su postupanjima redovito pristrani i naklonjeni majkama, dok očeve i njihove želje o skrbi  nad djecom niti ne uzimaju u obzir. Majkama se redovito djeca povjeravaju na skrb, čak se niti ne razmatraju želje očeva nakon razvoda da također skrbe o djeci ili barem uživaju model ravnopravnog roditeljstva”, stoji u najavi prosvjeda.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo upravo na Međunarodni dan obitelji želi skrenuti pozornost da djeca nakon rastave braka ili izvanbračne zajednice i u Hrvatskoj trebaju uživati u svome pravu na oba roditelja kao što su to riješile brojne zemlje EU-a i da se napokon počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava koje je i Republika Hrvatska potpisnica, te da državne institucije počnu raditi za djecu, a ne protiv njih.

Komentiraj