Dobitnik književne Nagrade Janko Polić Kamov za 2015. godinu, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo pisaca (HDP), je Marko Dejanović za roman “Karte, molim”, objavljeno je u utorak na svečanosti u klubu Palach u Rijeci.

Nagradu je u Dejanovićevo ime, s obzirom na to da autor nije mogao biti na svečanosti, primio urednik izdanja, Ivan Sršen iz izdavačke kuće Sandorf.

Nagradu u obliku skulpture je uručio predsjednik HDP Nikola Petković a simbolični ček na 10.000 kuna, koje dobija nagrađeni autor, uručio je zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović.

Predsjednica ocjenjivačkog suda Andrea Pisac, ujedno potpredsjednica HDP, kazala je da su na natječaj pristigle 84 knjige, što je gotovo za 50 posto više nego prošle godine, kad je Nagrada Janko POlić Kamov dodijeljena prvi put.

Ocjenjivački sud, u kojem su bili i Jadranka Pintarić te Kristina Posilović, u finale natjecanja je izabrao roman Marka Dejanovića, zbirku pjesama Željke Horvat Čeč “Moramo postati konkretni” te djela Dorte Jagić “Kafkin nož”, Ivana Klarića “Tihi dani” i Igora Rajkija “Puteni nametnik”.

Predsjednik HDP Nikola Petković istaknuo je vrijednost potpore Ministarstva kulture, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije pri dodjeli ove nagrade. “Uspjeli smo sačuvati dostojanstvo nagrade, osiguranjem konkretne novčane nagradu nagrađenom autoru”, rekao je.

Književna nagrada Janko Polić Kamov dodjeljuje se na najbolje književno djelo tijekom godine napisano na hrvatskom jeziku, bez obzira na književnu vrstu. Prvi dobitnik 2014. godine bio je Luka Bekavac za roman “Viljevo”.

Komentiraj

FOTO:Tomislav Miletic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.