U ponedjeljak je održana konferencija “Gospodarski rast u Europskoj uniji: Dobrobiti za Hrvatsku”, koju organiziraju Hrvatska narodna banka (HNB) i Predstavništvo Europske komisije, na kojoj su sudjelovali ministar financija Zdravko amrić i guverner HNB-a Boris Vujčić.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u ponedjeljak kako je Hrvatska u ovoj godini refinanciranjem dugova po nižoj cijeni uštedila više od 800 milijuna kuna, nakon što je lani na kamatama uštedila 762 milijuna. Dodao je da su međunarodne institucije i investitori prepoznali pozitivna gospodarska i kretanja u javnim financijama u Hrvatskoj.

Marić je naglasio kako je Hrvatska, zahvaljujući smanjenju javnog duga i proračunskog deficita, izašla iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije, te da je cijena državnog zaduživanja smanjena.

Ministar financija naveo je da je prošle godine ostvarena ušteda od 762 milijuna kuna na kamatama, dok ove godine u nekoliko transakcija, uključujući i ovu zadnju koja se odnosi na restrukturiranje cestarskih dugova, uštede dosežu više od 800 milijuna kuna.

Najavio je i kako, zahvaljujućipoitivnim trendovima u javnim financijama, sljedeće godine očekuje daljnja poboljšanja kreditnog rejtinga Hrvatske od strane najvažnijih svjetskih rejting agencija, koje su već ove godine poboljšale izglede za rejting Hrvatske.

Guverner HNB-a kazao je kako je Hrvatska pokazala iznenađujuću fleksibilnost na tržištu rada, čak veću nego većina drugih zemalja Europske unije.

To je, kaže Vujčić, dovelo do poboljšanja konkurentnosti. Ukazao je i na promjenu strukture samog gospodarstva – smanjuje se važnost velikih poduzeća, a raste ona malih i srednjih. Pozdravlja takav razvoj događaja i objašnjava da su to posljedice ulaska u EU.

Komentiraj