Vlada smanjuje zatezne kamate. Na današnjoj sjednici Vlade predložit će se smanjenje sa visokih 12 na 8,14 % za građane, a za tvrtke bi kamate trebale pasti s 15 posto na 10,14 posto.

Hrvatska je među zemljama Europske unije koje imaju najvišu stopu zateznih kamata. Smanjenje zateznih kamata trebalo bi značiti i manji dug blokiranih građana, i to za oko milijardu i 200 milijuna kuna. Vlada uz smanjenje zateznih kamata smanjuje i iznose najvećih dopuštenih kamata, pa će se tako one za potrošačke kredite spustiti sa sadašnjih 11 na 10,14 posto.

[quote_box_center]

  • Hrvatska je među zemljama Europske unije koje imaju najvišu stopu zateznih kamata. Smanjenje zateznih kamata trebalo bi značiti i manji dug blokiranih građana,
  • Temeljem sporazuma s poslodavcem kojim će se urediti pitanja sudskih sporova i troškova te pripadajućih kamata, isplatit će se razlika između isplaćenog iznosa jubilarne nagrade i iznosa po osnovici za izračun jubilarne nagrade od 1.800 kuna.

[/quote_box_center]

Što se najviših kamata za potrošačke kredite tiče, njihovo smanjenje za nešto manje od 1 posto trebalo bi građanima koji koriste minuse po tekućim računima donijeti uštede od 60-ak milijuna kuna na godišnjoj bazi. Na današnjoj sjednici u Banskim dvorima očekuje se i odluka o isplati razlike iznosa jubilarne nagrade službenicima i namještenicima u javnim službama, a kojima je ona isplaćena prema umanjenoj osnovici od 500 kuna.

Temeljem sporazuma s poslodavcem kojim će se urediti pitanja sudskih sporova i troškova te pripadajućih kamata, isplatit će se razlika između isplaćenog iznosa jubilarne nagrade i iznosa po osnovici za izračun jubilarne nagrade od 1.800 kuna.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek
PIŠE:D.J
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.