Mandatarka za sastav nove srbijanske vlade Ana Brnabić predstavila je u srijedu svoj program, a kao najvažnije ciljeve istaknula je nastavak započetih gospodarskih reformi i privlačenje inozemnih ulaganja, proces digitalizacije i razvoj IT sektora te stvaranje efikasnog obrazovnog sustava, dok je za najvažniji strateški cilj navela ulazak Srbije u Europsku uniju.

Brnabić je u dvosatnom izlaganju pred zastupnicima srbijanskog parlamenta najavila da će njezina vlada osim ekonomske, slijediti i vanjsku politiku prethodne vlade koju je donedavno vodio premijer, a sada predsjednik države Aleksandar Vučić, objasnivši da će joj u tim nastojanjima biti neophodna Vučićeva potpora i iskustvo u području vanjske i vojne politike.

Ona je naglasila da se “prava nacionalna sigurnost ne može postići isključivo jakim vojnim snagama, već iziskuje snažnu diplomaciju, intenzivan obaveštajni rad, fiskalnu disciplinu i efikasnu vladu”.

Brnabić je poručila da ulazak u EU ostaje “strateški cilj” i njezine vlade jer je “EU mjesto gde Srbija treba biti”, a od Bruxellesa očekuje “bespovratnu financijsku pomoć EU-a idućih nekoliko godina u iznosu većem od jedne milijarde eura”. “Od ogromne je važnosti da se ova sredstva dobro iskoriste”, naglasila je s tim u vezi Brnabić.

Obrazlažući svoje prioritete na čelu izvršne vlasti, Brnabić je istaknula nastavak ekonomskih reformi i preustroja državne uprave te ubrzanje gospodarskog rasta.

“Naš cilj je da do 2019. deficit opće države bude ispod jedan posto. S daljnjim rastom BDP-a planiramo razinu javnog duga spustiti ispod 60 posto, što će otvoriti prostor za nova radna mjesta, za povećanje plaća i mirovina, nove investicije, ali i za prijevremene otplate dugova”, rekla je Brnabić, naglašavajući da su “smanjenje poreza i doprinosa i povećanje plaća u javnom sektoru izravno povezani s javnim financijama”.

“Planiramo povećati plaće u javnom sektoru i smanjiti opterećenje poslodavaca”, rekla je Ana Brnabić, najavljujući i povećanje rasta i održavanje “rigorozne kontrole trošenja novca i rigorozne financijske discipline” jer je država zbog visokih troškova samo u 2016. platila “više od milijardu eura za otplate kamata”, što je, kako je rekla, iznos kojim se moglo izgraditi “150 kilometara autocesta”.

Brnabić najavljuje rast BDP-a od 3,5 posto

Brnabić očekuje rast BDP-a od 3,5 koji će biti utemeljen na rastu ulaganja, smanjenju udjela proračunskih rashoda, uz dalje digitaliziranje ekonomije i razvoj IT sektora koji treba biti “ključna poluga za razvoj cijelog društva” jer su djelatnici zaposleni u IT sektoru “šest puta profitabilniji od ostatka gospodarstva”.

“Kadrovski kapaciteti u IT sektoru su iskorišteni i više nemamo kvalitetnih kadrova, što nam usporava rast. Prema nekim procjenama, u tom sektoru nedostaje 15.000 IT stručnjaka i jedan od prioriteta nove vlade je da se smanji taj broj, a ključ je kvalitetno i efikasno obrazovanje”, istakla je Brnabić.

Ona je najavila i izmjene niza propisa koji bi Srbiju trebali svrstati u red suvremeno razvijenih zemalja s efikasnom državnom i lokalnom upravom, istaknuvši da se s elektronskom upravom povećava  efikasnost i eliminira korupcija.

On je najavila da će digitaliziranje podrazumijevati i ažuriranje popisa birača. “Uredit ćemo birački popis, on će biti automatski ažuriran, a to će uvesti red i razum u državnu upravu”, rekla je Brnabić.

Najavljena odlučna borba protiv kriminala i korupcije

“Iznimno važnim” ona je cijenila “nastavak odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, poglavito podizanje kapaciteta policije za sprječavanje terorističkih napada, krijumčarenja i trgovini ljudima, kao i suzbijanje visokotehnološkog kriminala”.

Mandatarka za sastav nove vlade istaknula je i da “pod hitno” treba uspostaviti Zajednicu srpskih općina na Kosovu, kako je predviđeno sporazumom iz Bruxellesa 2013., jer je “cilj održavanje političke stabilnosti, nastavak pregovora s predstavnicima privremene uprave u Prištini, ekonomsko osnaživanje Srba i nastavak podrške njihovom povratku” na Kosovu.

Brnabić je kazala da će Srbija ostati posvećena sudjelovanju u mirovnim misijama te programu Partnerstvo za mir.

U srbijanskom parlamentu u tijeku je rasprava o izlaganju mandatarke za sastav nove vlade, a očekuje se da bi posebna sjednica Skupštine Srbije mogla potrajati do petka, kada je predsjednica parlamenta Maja Gojković predvidjela glasovanje o izboru premijera i nove vlade.

Nova srbijanska vlada bi, po prijedlogu mandatarke Ane Brnabić, trebala imati četiri potpredsjednika i 18 ministarstava te tri ministra bez portfelja, a biti će 15. po redu srbijanska vlada otkako je uveden višestranački politički sustav.

Komentiraj