Suočen s teškim optužbama za korupciju u četvrtak je Vrhovni sud otvorio istragu o brazilskom predsjedniku Michelu Temeru, dok su sve češći pozivi na njegovu ostavku.

Prema pisanju lista O Globo, šef jednog poduzeća je snimio predsjednika kada je odobrio isplatu mita kako bi se ušutkao Eduardo Cunha, bivši šef zastupničkog doma, koji se sada nalazi u zatvoru zbog sudjelovanja u mega korupcijskom skandalu s državnom naftnom tvrtkom Petrobas.

Te informacije su odjeknule poput bombe u srijedu navečer kada su objavljene na portalu dnevnog lista. Brojne oporbene stranke su odmah zahtijevale ostavku konzervativnog predsjednika i više desetaka prosvjednika je defiliralo ulicama uz povike “Temer van!”.

Tijekom poslijepodneva predsjednik se obratio naciji, a brojni promatrači su očekivali da bi mogao dati ostavku.

Ali Temer je izjavio da nema namjeru dati ostavku. “Neću dati ostavku”, rekao je u tv-govoru u Braziliji i dodao da “nije kupovao ničiju šutnju”.

Komentiraj

FOTO:EPA/FERNANDO BIZERRA JR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.