Hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak je odbacio optužbe Zdravka Mamića, protiv kojega je pokrenuta istraga zbog utaje poreza i drugih radnji, da je riječ o namještaljki, da mu se “pakira” i pokušava smjestiti.

Na upit ima li veze s time, Milanović je odgovorio da nema i naglasio da je to istraga koju je vodio DORH.

  • “Ja s tim ljudima, a naročito s hijerarhijom i šeficom USKOK-a, nemam nikakve veze. Ja te ljude ne poznam”, rekao je Milanović.

 

“To je istraga koju je vodio DORH, onda sam vjerojatno prije toga ‘napakirao’ ljudima s kojima sam bio kolega pa i prijatelj: Željku Sabi, Marini Lovrić Merzel, Nadi Čavlović Smiljanec”, rekao je Milanović za Dnevnik RTL-a.

Naveo je kako te stvari treba gledati u kontekstu. “Mislim da ljudi znaju što je istina, a što je istina u tom konkretnom predmetu, to ne znam”, dodao je.

Milanović je rekao da s ljudima u DORH-u nema nikakve veze ironično upitavši jesu li oni koji rade u DORH-u od njega “hipnotizirani i drogirani” ili pak jednostavno rade svoj posao.

“Ja s tim ljudima, a naročito s hijerarhijom i šeficom USKOK-a, nemam nikakve veze. Ja te ljude ne poznam”, rekao je Milanović.

“Ne mogu to komentirati jer nemam veze s tim. Ja ne sudjelujem o tome”, dodao je.

Premijer je komentirao informaciju o tome da je ministar financija Boris Lalovac prijavio prijetnje jednog bankara.

“Nadam se da ministar nije bio sam kada se to dogodilo, da za to ima svjedoke”, rekao je Milanović, a na pitanje je li to posljedica rata Vlade s bankama odgovorio je: “To može biti samo posljedica rada u javnom interesu i poštivanja zakona. Očito Ministarstvo financija i Porezna uprave imaju podatke koje su dobili iz inozemstva”, rekao je Milanović te upitao znači li to onda da možda netko iz inozemstva “pakira”.

“Živimo u vremenu u kojem je sve teže muljati i varati, i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske”, dodao je.

Ministar financija Boris Lalovac prijavio je glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu prijetnje jednog bankara u zgradi Ministarstva financija zbog istrage Porezne uprave oko njegovog inozemnog bankovnog računa, no na upite novinara o tome uoči sjednice Vlade, bio je bez komentara.

Iz Privredne banke Zagreb (PBZ) objavili su kako im nije poznato da je protiv njihovog dugogodišnjeg predsjednika Uprave Bože Prke podnesena prijava Državnom odvjetništvu, kao i da za svu njegovu imovinu postoje dokazi o porijeklu. Dodaju i kako “za svu imovinu koju je Prka stekao svojim dugogodišnjim radom postoje dokazi o njenom porijeklu, a jedini inozemni račun je onaj na koji prima dio dohotka sukladno pravilima matične banke, ECB-a i HNB-a te uredno izvršava i podmiruje sve svoje obveze u Republici Hrvatskoj”.

Milanović je komentirao i najavu nazivanja zagrebačke zračne luke po Franji Tuđmanu te rekao je da je po Josipu Brozu Titu bilo nazvano šest gradova “pa smo se svi smijali”. “Idemo naći rješenje koje će biti dostojanstveno, građansko i kojemu se nećemo smijati”, rekao je te dodao da ne bi imao problema ni da se Markov trg zove po Tuđmanu.

“Što fali Zračnoj luci Zagreb? Ili Franjo Tuđman, tako mi je svejedno”, rekao je te kazao da on ionako o tome ne odlučuje i da za imenovanje ima vremena.

  • Milanović je rekao da s ljudima u DORH-u nema nikakve veze.

“Problem je u tome”, kaže, “što mi, koliko god imali o sebi dobro mišljenje, ipak nemamo svjetski glasovite znanstvenike čije ime u prvi mah izaziva pažnju i prepoznavanje u cijelom svijetu. I nema veze, mnogi drugi narodi nemaju”, dodao je.

Na pitanje ima li datum izbora, Milanović je odgovorio da je rok za izbore veljača 2016.

“Opozicija je prvo htjela izbore odmah, a sada ne znam uopće što žele. Ali oni su, dakle, spremni. Mi ćemo, kao parlamentarna većina, jer ljudima dugujemo određene usluge koje smo dužni isporučiti do kraja mandata, odlučiti da li će to biti zadnji rok, a prema Ustavu – to je veljača, nakon četiri godine mandata, ili će to biti ranije. U svakom slučaju nitko nam to neće zamjeriti. Rok za raspisivanje izbora je 60 dana od dana raspuštanja Sabora, prema tome svi su spremni, svi znaju gdje su, uloge su davno podijeljene i svatko ide svojim putem”, rekao je premijer.

Rekao je i da su njegovi odnosi s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović ok. “U zadnje vrijeme imali smo nekoliko konstruktivnih razgovora. Bez javnosti, jer to tako i treba biti. Možemo mi sada u kampanji govoriti ovo ili ono, ali ja nju znam preko 20 godina, imamo slična razmišljanja. Slično iskustvo, slične formativne godine, ne vidi tu nikakvih problema. Situacija se smirila jer tako mora biti. To je to”, zaključio je Milanović.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.