Teške optužbe i riječi pale su na početku emisije HRT-a Otvoreno. Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić obrušio se na ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića više puta ga nazvavši lažovom.

Radi se o laži i manipulaciji koja je plasirana od ministra Ostojića, kojeg sam doživljavao kao prijatelja i domoljuba. Ranko, laže! Nemam poziva u 15.25 o kojem priča, rekao je Mamić.

Nemam nalog niti od jedne službe da se vratim. Zato ću se vratiti u nedjelju kad završim s pripremama moga kluba. Ili neka Ostojić sada kaže kada i kome sutra da se javim, ja ću se javiti, dodao je.

Ostojić je uzvratio da to ne radi ministar nego policija. Ona je zvala Mamića i on je izrijekom odbio doći. Pa valjda ćete ser ostaviti kupanja s mamom kad ti pretražuju policiju.

Lažete, lažete, ministre, lažete. Idemo na detektor laži. Istragu vode on, Milanović i Bertina. Sijete strah i izazivate bratoubilački rat u Hrvatskoj, napao je Mamić.

Zdravko Mamić: Radi se o laži i manipulaciji koja je lansirana od strane gospodina Ostojića. Kažem mu sada, Ranko – lažete! Pokazao sam ispise telefona iz mobitela i pokazao sam da nisam imao kontakt s ljudima koji su radili pretres ili odvjetnicom. Dapače, pitao sam trebam li se vratiti, oni su rekli ne. Molio sam da se otvore objekti.

Toliko su bili sposobni da su došli u Hoto u pretres garaža bez naloga i sjedili su od šest, sedam sati do deset kada sam molio gospodina Horvatinčića da im otvori vrata da pregledaju bez naloga, što su oni odbijali. Toliko o tome. Nitko nema nalog, mogao sam ga dobiti i ovdje u Sloveniji, ali nitko me nije kontaktirao. U ponedjeljak neka mi jave gdje da se javim ili neka me privedu na granici ili neka mi kaže gospodin Ostojić gdje da se prijavim.

Ranko Ostojić: Kad ti pretražuju kuću i ostale prostore, valjda je logično da se ostaviš kupanja s majkom i dođeš.

Mamić ga je prekinuo: Lažete! Idemo na detektor laži, a ako pokaže da lažem oduzet ću si život. Vi ste jedan običan lažov. Gdje mu je pomoćnik policije? Gdje mu je pomoćnik policije Bjelić? Zna cijela Hrvatska da je formiran odjel na čijem je vodstvu Milanović i Ostojić.

Ostojić: Nastavit ću dalje, stojim iza toga što sam rekao. Primjetili ste da Mamić inzistira na pisanom tragu.

Mamić: Lažove, lažove.

Ostojić je nastavio: Ni ja kao ni ministar Milanović ne vodimo istragu. Ja sam dobio obavijest da je gospodinu Mamiću uručen poziv. Ja ne znam za što je optužen, osim što je USKOK objavio za što ga se tereti. Po meni bi bilo najbolje da se prestane bacati prašina, neka dođe kod institucija svoje države i neka kaže svoju priču.

Sloković: Imam iste informacije kao gospodin Ostojić. Primila sam za što ga USKOK tereti. Gospodine Ostojić, ne  znam tko je obavio taj razogovor. Cijeli dan sam bila s policijom u pretresu kuće. Pitala sam ima li bilo kakav poziv da se Mamić mora vratiti, policija je rekla da nema. Ne znam na čemu tvrdite da je on odbio doći u Zagreb. On sigurno nema razloga lagati svom odvjetniku. Pitala sam ga je li bilo kakav telefonski poziv došao, on je rekao ne.

Ostojić: A kakav bi to bio moj motiv? Nisam govorio ništa za što nemam nikakve argumente, sve što znam dobio sam od ravnateljstva policije. Gospodin Mamić u bilo kojem trenutku može krenuti iz Slovenije, nije daleko, i neka kaže svoju priču.

Mamić: Istraga se vodi jer Jovanović, Milanović i Ostojić misle da sam glavni financijer HDZ-a, to temelje po tome što sam prijatelj Milana Bandića i što sam sudjelovao u kampanji u kojoj je njihov kandidat izgubio. Rekao sam nedavno da je to genocid nad mojom obitelji.

Odazvat ću se organima, da me netko pozvao došao bih. Danas sam gledao utakmicu protiv Vardara, ne želim živjeti ovu namještaljku koja se događa. Ovo mi radi Komunistička partija kao što su radili nakon 45! Neću se smiriti! Ovo rade Bertina, Milanović i Ostojić!

  • Teške optužbe i riječi pale su na početku emisije HRT-a Otvoreno
  • Zdravko Mamić obrušio se na ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića

Šips: Ovo mu je treći put da se nalazi na udaru pravosuđa, ali nikada mu se nije događalo da se vode istražne radnje oko onoga čime se on bavi – nogometom. Eduardo da Silva imate potvrdu da stoji kako je taj ugovor nevažeći.

Sloković: To nije pravomoćna presuda, to je nepravomoćna presuda i postoji nekoliko ovrha na strani gospodina Mamića. Dakle, nema pravomoćne presude i ne možete govoriti o tome kao da je pravomoćna presuda. To tek treba biti povrđeno ili ukinuto i vraćeno.

Marčinko: Ništa više se ne priča u Hrvatskoj, samo o Zdravku Mamiću. Ni o imunološkom, ni o Grčkoj, ništa!Kako ste doznali da je gospođa Sloković rekla Mamiću da ostane u Sloveniji? Zar mu prisluškujete telefon?

Ostojić: Pročitao sam ujutro u novinama što je gospođa Sloković govorila, a gostujući na HRT-u doznao sam da je uhićen. Kad pročitate da je kaznena prijava podignuta na zahtjev Ministarstvo financija, kakve veze ja imam s tim!? Gospodin neka se njima obrati i neka ide kod njh, a ne da okrene to na političku raspravu.

Brleković: Žao mi je što se sve ovo događa u medijski spektakl, što nije dobro za nastavak ove priče. Ne smijete raditi od toga spektakl. Gospodin Mamić ima pravo da se brani i da postupa onko kako mu to propisi dopuštaju. Isto se i Šuker može braniti, ali ne može pobiti one snimke njemačke policije prema kojima je jasno da priča s kladioničarskom mafijom. Isto tako, Mamić se mora suočiti s činjenicom da je protiv njega pokrenut postupak, ali isto tako mora mu se dati prostora da se brani. Ne smijemo unaprijed govoriti da je kriv.

Mamić: Ja ne znam što vi brijete, čemu nervoza? Pa ja ću doći u Zagreb. Mislim, to se dogodilo 2007. godine čemu sada žurba, gdje je nervoza? Vidite i sami da se radi o čistoj politici. Nada Čavlović Smiljanec je dobila naredbu od Ostojića da sravni sa zemljom braću Mamić. Ponovno kažem Ostojiću, ja sam njegov građanin, vidjeli ste veselje između bivšeg ministra Jovanovića i Jurjevića, onog komunjare iz Splita, kako likuju. Sada kažem Josipoviću i Jovanoviću, operite svoja prljava komunistička usta. Mogu vas nešto pitati? Vidim da ste navalili na mene. Danas je policija došla kod mene, mog brata, a svi znaju da smo u Sloveniji. Policija je prvo pitala gdje je Vrbanovićeva kancelarija, iako čovjek ne radi u Dinamu tri godine. Onda su otišli kod Vrbanovićeve mame da ga pitaju gdje je, a on je između Osla i Bakua. Kakav je to obavještajan sustav?

Ostojić: Kao ministar MUP-a ne bavim se kriminalističkim istraživanjima, tako da ne mogu odgovoriti na to pitanje. To je skretanje pažnje. Imate poreznu, njihov odjel, DORH itd. Rekao je gospodin Mamić koji kaže da ništa o tome ne zna, a zna da je o slučaju iz 2007. Kako to? On zna da ga USKOK traži da im kaže svoju priču.

Šips: Ovo je politički motivirano. Ovo je vrijeme izborne kampanje, ali nije važno zaboravit će se kroz šest mjeseci. Kod nas se sve tako radi, događalo se i događat će se. Tih ladica je puno, htio bih da se nešto pokrene.

Sloković: Što se tiče datuma, to smo pričitali iz naloga. Ne znam je li to bilo za vrijeme transfera Luke Modrića. Nekoliko je mjeseci rađena obrada nad Dinamom i gospodinom Mamićem. Znalo se da se traže neke stvari, pojavile su se indicije da ga se prati i znali smo da se nešto sprema. USKOK i PNUSKOK znaju u detalje kada su oni na putu, tako da tvrdim da je ova pretraga danas tempirana kad nikog od njih nema u Hrvatskoj. Sad se pokušava izmanipulirati situacija da Mamići nisu došli. Rekla sam im da dođu onda kada budu pozvani. Htjeli su iscenirati situaciju da se nisu javili, jer se htjelo konstatirati da su u bijegu, ali nisu u bijegu!

Marčinko: Deset godina sam u Dinamu. Svi ovi papiri su pročešljani već 20 puta. Ova vlast ne podnosi nogometaše. Zašto huligani iz Milana nisu završili u zatvoru?

Ostojić: Oni su počinili djelo u Italiji i osuđeni su na tri godine. Naša policija što dobije od njih može procesuirati. Ali da se vratimo na temu, USKOK je očito pronašao neke dokaze zbog kojih su pokrenuli sve ovo. USKOK je naložio policiji da napravi to i to. Ono što je jasno jest to da Mamić nije došao. Pa ako netko pretražuje stan, onda bi valjda došli u svoju kuću da budete tamo. Neka dođe, neka bude siguran da nema politike.

Mamić: Naravno da bih se odazvao, nitko me nije pozvao. Gledam i mislim da sanjam. Nitko me nije pozvao, ali ako Ostojićeve službe slušaju mene i gospođu Sloković. On zna da sam pričao s gospodinom Šestakom, on mi je rekao mi ćemo ići u Dinamo pa da dođem tamo i nadzirem pretres. Ja sam rekao da imam utakmicu, on mi je rekao ok. Doći ću u ponedjeljak tamo gdje trebam doći.

Ostojić: Gospodin Mamić govori neistine, ovo su bljuzgarije. Ne znam tko je policajac s kojim je pričao gospodin Mamić. Gospodin Mamić je prozvao gospodina Tuđmana zbog priskuškivanja, budite sigurni da se u ovoj zemlji može doznati tko koga priskuškuje.

Mamić je u međuvremenu počeo vikati Ostojiću da će mu suditi hrvatski narod pa su ga u režiji utišali kako bi Ostojić mogao završiti rečenicu.

Marčinko: Ovo je u režiji SDP-a

Ostojić: Ovo je bacanje prašine u oči. Mi smo dio EU-a nema više skrivanja novca, ova Vlada je dokazala da ne bira boje i s koje je strane.

Brleković: Mi stalno imamo izbore, kada bi se držali tajminga onda policija ne bi mogla raditi svoj posao.

Sloković: Nadam se da se ovo neće voditi kao na način kako se vodila istraga protiv premijera Sanadera.

Mamić: Poručujem MIlanoviću, Ostojiću, Jovanoviću i drugima – nećete razbojnici.

Komentiraj