Deveto izdanje festivala hrvatske drame za djecu “Mali Marulić” u Splitu je u ponedjeljak navečer otvorila predstava Hrvoja Zalara “Moja obitelj i jedan jež”, nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje predstave za djecu i mlade 2015., u izvedbi zagrebačkog kazališta “Smješko”.

U splitskom Gradskom kazalištu lutaka (GKL) predhodno je predsjednik žirija Jasen Boko dodijelio prve tri nagrade, od ukupno 42 pristigla dramska teksta, za Najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu “Mali Marulić”. Prvu je nagradu dobio tekst “Magnus” Hane Veček, drugu “Kradljivica ključeva” Marte Mekovec de Carvalho, a treću “Stonoga” Goge Andrijane Grgičević.

Prvonagrađena Hana Veček rekla je da je tekst posvetila “svim jako ljutim dječacima od 7 do 77 godina”.  Dječak iz njene priče ljut je na gotovo sve oko sebe, kao i na to da posprema svoju sobu, da piše školske zadaće, da ide u školu jer misli da se treba dogoditi nešto drugo. Kako je otkrila, tekst ima veze s dječacima s kojima radi u dramskoj grupi jedne zagrebačke škole, zajedno s psihologicom.

Marta Mekovec de Carvalho, drugonagrađena autorica priče “Kradljivica ključeva”, objasnila je da je to postapokaliptična bajka u kojoj se sve odvija unutar podzemnog grada koji ima na tisuće vrata, ali postoje jedna koja do sada nikada nisu bila otvorena. Kradljivica ključeva u liku male djevojčice Agate suočava se sa čuvaricom tih neotvorenih vrata gdje započinje zaplet priče. Priču je, kaže, napisala u dva tjedna i to nakon što je čula jednu pjesmu.

“Stonoga Goga” Andrijane Grgičević, koja je dobila treću nagradu žirija, napisana je nakon njene igre sa kćerkicom, a govori o jednoj šopingoholičarki koja želi imati sve različite cipele i nedostaje joj stota zbog čega je otišla u dućan kod Mace papučarice. “Priča govori o konzumerizmu, a Gogin život se mijenja nakon što doživi nesreću, no sve završava sretno”, rekla je Grgičević.

Tijekom četiri dana Festivala bit će prikazano sedam predstava od kojih je šest u natjecateljskom dijelu programa, dok će predstava Umjetničke akademije iz Osijeka biti izvedena izvan konkurencije. Na “Malom Maruliću” sudjeluje čak 100 umjetnika koji će svoje predstave izvesti za par tisuća gledatelja, a bit će tu i slušaonice radio-igre za djecu, čitat će se i nagrađeni dramski tekstovi Hane Veček i Marte Mehovec de Carvalho.

Prije službenog otvaranja “Malog Marulića” u ponedjeljak ujutro u Gradskom kazalištu lutaka izvedena je predstava “Moj prijatelj mačkodlak” Olje Savičević Ivančević.

Bit će tu i predstava “Neispričana bajka” Gradskog kazališta Scena iz Velike Gorice autora Radovana Rudžjaka, Aleksandra Naumova i Damira Klemenčića i “Hrabrica” Željke Horvat Vukelje koju će izvoditi glumci Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

U srijedu će se “Mali Marulić” održavati i u Gradskom kazalištu mladih (GKM) gdje će ugostiti predstavu “U potrazi za dijamantnom suzom”. Autorski je to projekt Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića, a uprizorit će ga požeško Gradsko kazalište. Riječko Gradsko kazalište lutaka izvest će predstavu “Trsatski zmaj” Davida Petrovića i Alexa Đakovića, a sve inspirirano pričom Velida Đekića. Izvan konkurencije će osječka Umjetnička akademija navečer izvesti predstavu “Duga” Dinka Šimunovića.

Stručni žiri odabrao je sedam od 18 prijavljenih predstava profesionalnih kazališta za djecu. U žiriju su dramski pisac Ivor Martinić, redateljica Renata Carola Gatica i scenografkinja Lina Vengochea, a jednu nagradu dodijelit će i učenički žiri.

Komentiraj