Brexitom pogođena Europska unija treba iskoristiti želju balkanskih država da uđu u taj savez kao priliku da se “osjeća privlačnom”, rekao je u srijedu makedonski ministar vanjskih poslova.

Ministar Nikola Dimitrov govorio je u Trstu na marginama summita šest država zapadnog Balkana i EU-a.

Dimitrov je na forumu organizacija civilnog društva istaknuo da odlazak Britanije iz EU-a 2019. predstavlja priliku za Europu i zapadni Balkan.

“Želja regije da se priključi Europi je za nju prilika da se osjeća privlačnom”, naglasio je makedonski ministar.

“Regija i njezina spremnost za ubrzanjem i dovršetkom posla prilika je za Europu da pokaže da može biti utjecajna, razmišljati široko i biti samouvjerena”, dodao je ministar.

Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Makedonija i Albanija, šest država koje sudjeluju na summitu, uz sedam zemalja EU-a, frustrirane su sporošću procesa ulaska u EU. Njihov napredak dodatno je usporen krizama unutar EU-a, poput migracija, Brexita, populizma i dužničke krize.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je također sudjelovala na summitu, istaknula je da EU ima dužnost “sporo no sigurno” poticati regiju prema članstvu.

“Politička stabilnost u regiji predstavlja i stabilnost za nas”, rekla je Merkel, dodavši kako to znaju iz iskustva.

Uoči summita na konferenciji za novinare talijanski je ministar vanjskih poslova Angelino Alfano izrazio uvjerenost da “zemlje zapadnog Balkana mogu pridonijeti izgradnji sigurnije Europe”.

“Naš je glavni cilj prenijeti jasnu poruku našim partnerima u regiji i njihovim građanima: dragi građani zapadnog Balkana, vaše je mjesto u Europi, nema boljeg mjesta od Europe”, rekao je Alfano.

Međutim, zemlje jugoistočne Europe smatraju da proces napredovanja prema članstvu teče presporo i da je sastanak Berlinske inicijative tek skup koji bi ih trebao umiriti, piše agencija dpa.

Komentiraj