Istočni dio otoka Hvara ostao je bez pitke vode jer ih, kako tvrdi načelnik općine Sućuraj Ivan Slavić, u Makarskoj sabotiraju, zatvorivši dotok kroz cijev koja ide do otoka, a iz makarskog Vodovoda u ponedjeljak tvrde da je dotok vode Hvaru iz Regionalnog vodovoda Makarskog primorja – u granicama mogučeg.

Kroz sustav Regionalnog vodovoda propuštaju se maksimalne količine vode. Vodovod prema Hvaru nije zatvoren, u pitanju je tehnički problem vodoopskrbnog sustava kao i prevelika potrošnja vode jer isti vodovod opskrbljuje Makarsko primorje i istočni dio otoka Hvara, rekao je pomoćnik direktora makarskog Vodovoda Joze Markić.

 

  • Poruka s Hvara kako je riječ o mogućoj sabotaži ili namjernom zatvaraju vode Hvaranima, je samo politiziranje i dobivanje jeftinih političkih poena, ustvrdio je Bilić.

 

 

Kaže da je dovodna vodovodna cijev kojom se napaja istočni dio otoka Hvara pola metra iznad visine cijevi Regionalnog vodovoda, što u slučaju prevelike potrošnje vode, unatoč standarnom maksimalnom dotoku vode iz rijeke Cetine, povremeno može ostaviti Hvarane bez vode.

U subotu i nedjelju na Makarskom je primorju bila znatno povečana potrošnju vode, i iznosila je više od 33 tisuće kubika vode dnevno, rekao je Markić, istaknuvši da su u funkciji sva crpilišta, rezevoari i prepumpne stanice.

Očekuje se da će uskoro biti stavljeno u funkciju i crpilište Drašnice, pa Vodovod ulaže maksimum napora kako bi osigurao potrebne količine vode Makarskom primorju i istočnom dijelu otoka Hvara, rekao je pomoćnik direktora makarskog Vodovoda.

Makarski gradonačelnik Tonči Bilić rekao je da se potrošnja vode znatno povećala s obzirom na velike vrućine i više od 50.000 turista što borave na području od Brela do općine Gradac, pa je tehnički nemoguće osigurati isporuku dodatnih količina pitke vode.

Poruka s Hvara kako je riječ o mogućoj sabotaži ili namjernom zatvaraju vode Hvaranima, je samo politiziranje i dobivanje jeftinih političkih poena, ustvrdio je Bilić.

Načelnik općine Sućuraj na Hvaru, Ivan Slavić, izjavio je za HTV kako misli da se radi o sabotaži jer tuševi na Makarskoj rivijeri nisu bili zatvoreni, a oni nemamo ustavno pravo na pitku vodu.

Tražimo vodonosca i nadamo se razumijevanju ministra obrane koji treba dati nalog da se vojska pokrene u civilne svrhe. Dobio sam obećanje da će ministar pokrenuti proceduru, kazao je Slavić.

Komentiraj

FOTO:Slavko Midzor/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.