Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere pozvao je na djelomičnu zabranu burke, samo jedan dan nakon što je rekao da bi potuna zabrana bila neustavna, prenose svjetski mediji.

Maiziere je rekao da se burka ne uklapa u njemačko otvoreno društvo, te kako je pokazivanje lica važno za društvenu koheziju. “Pozivamo sve da pokažu svoje lice”, rekao je njemački ministar.

Zabrana burke onemogućavala bi njeno nošenje u školama, na sveučilištima, vrtićima, javnim uredima i za vrijeme vožnje. Kako bi se zabrana uvela, potrebno je odobrenje parlamenta. “To se ne uklapa u naše otvoreno društvo. Pokazivanje lica je ključni element u komunikaciji, načinu našeg života i društvenoj koheziji. Tko god želi raditi u javnim ustanovama, morat će skinuti burku”, poručio je.

Još uvijek nema službene statistike o broju žena koje nose burku u Njemačkoj, ali Središnje vijeće Muslimana u Njemačkoj objavilo je kako je taj broj neznatan. Istraživanje koje je još 2009. godine proveo Federalni ured za migraciju i izbjeglice, pokazuje da više od dvije trećine Muslimanki u Njemačkoj nije nosilo nikakva pokrivala za glavu.

Komentiraj