EPA/FILIP SINGER

Mađarski je parlament u ponedjeljak usvojio zakon kojim je vladi odobreno da koristi vojsku u izbjegličkoj krizi. BBC prenosi kako se novim zakonom odobrava uporaba neubojitih sredstava, gumenih metaka, pirotehničkih sredstava, suzavaca i drugih neubojitih oružja. Agencije javljaju kako će se u određenim okolnstima za zaštitu granica smjeti i otvoriti vatra.

Novi će zakon omogućiti i pretrese privatnih kuća i stanova, za koje postoji sumnja da se u njima skrivaju migranti. 151 zastupnika u mađarskom parlamentu glasovalo je za ovaj zakon, 12 ih je bilo protiv, dok je 27 bilo suzdržano.

Orban: Ugrožene su naše granice. Pregazit će nas

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u ponedjeljak kako migracija prijeti europskim granicama, te kako je potreban ujedinjen europski stav. Orban je pozvao na konsenzus, istaknuvši kako migranti ‘razbijaju vrata’ te kako bi milijuni izbjeglica mogli stići u Europu.

Ministri vanjskih poslova Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke, koji se snažno protive obveznim kvotama sastaju se ovog tjedna u Pragu. Njemačka i Francuska zalažu se za ravnomjerniju raspodjelu izbjeglica u cijeloj Europskoj uniji.

“Pregazit će nas”, rekao je Orban neposredno prije nego što je mađarski parlament pristao dati više ovlasti vojsci. “Ne kucaju nam samo na vrata, oni ih razbijaju. Naše su granice pod prijetnjom. Mađarska je pod prijetnjom, kao i cijela Europa”, rekao je Orban dodajući kako Mađarska štiteći svoje granice štiti i cijelu Europu. “Mađarska je cijenjena članica velike europske obitelji tisuću godina i njezina je povijesna i moralna dužnost da štiti Europu”

Orban, čiji je stav o izbjeglicama našao na teške kritike od europskih kolega, čelnike Europske unije također je pozvao da pokažu koncentus u tjednu kritičnih diplomatskih razgovora.

Komentiraj

FOTO:EPA/FILIP SINGER
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.