Poziv Emmanuela Macrona za sudjelovanje u nedjelju u Parizu na komemoraciji racije poznate kao Vel d’Hiver kojom su francuski židovi poslani u smrt vrlo je snažna gesta, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu tijekom ceremonije s francuskim predsjednikom.

“Ovaj poziv da zajedno ruku pod ruku budemo na komemoraciji jedna je vrlo, vrlo snažna gesta. Ona svjedoči o starom i dubokom prijateljstvu Francuske i Izraela”, rekao je šef izraelske vlade na svečanosti organiziranoj u blizini bivšeg velodroma na koji su dovedeni židovi tijekom Drugog svjetskog rata te potom poslani u Auschwitz.

Ovo je prvi put da jedan šef izraelske vlade nazoči toj komemoraciji, ove godine 75. obljetnici uhićenja i deportacije 13.000 židova u Parizu 16. srpnja 1942. što je najcrnja stranica suvremene francuske povijesti.

Francuska policija smjestila je uhićene židove među kojima su bile i tisuće djece četiri dana u nehumanim uvjetima na biciklistički stadion Vel d’Hiver u Parizu. Nakon toga deportirani su u Auschwitz, a iz logora se vratilo njih manje od 100.

“Vama gospodine predsjedniče, Francuskoj, čitavom francuskom narodu, iz dubine srca, kažem hvala”, rekao je Netanyahu.

Francuski predsjednik upisao se na popis svojih prethodnika koji su od Jacquesa Chiraca 1995. nadalje priznali punu odgovornost Francuske u tim događanijma.

“Istina je da je Francuska organizirala” tu raciju, rekao je šef države, dodajući da  je “ovdje kako bi se nastavio niz od 1995. koji je počeo Jacques Chiarac”.

Vichyjev režim, organizator te racije, “to nisu bili svi Francuzi, ali to je bila francuska vlada i francuska administracija”, rekao je Macron.

Nakon komemoracije Netanyahu će se sastati s Macronom i preispitati njegova stajališta o izraelsko-palestinskom sukobu i Iranu.

“U povodu komemoracije, održat će se i radni susret između predsjednika Emmanuela Macrona i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prvi od izbora Macrona na čelo države”, priopćila je u subotu Elizejska palača.

Također je istaknula da će sudjelovanje na komemoraciji “podsjetiti na važnost laiciteta i bezuvjetnu borbu protiv svih oblika antisemitizma”.

Za izraelskog čelnika to će istodobno biti prilika testirati svog sugovornika u pogledu namjera Francuske oko uloge u izraelsko-palestinskom pitanju ili pak njezina stajališta glede Irana, noćne more Izraela, ističe AFP.

Predsjednik Macron, koji je nedavno primio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, ponovio je tada potporu Francuske rješenju o postojanju dviju država i svoju osudu izraelskog naseljavanja, što su tradicionalno stajališta francuske diplomacije.

Na susretu dvojice čelnika trebalo bi biti riječi i o Iranu, kao i o Siriji, koja sve više brine Izrael posebno kada se uzme u obzir iranska uključenost u sukob u toj zemlji.

Komentiraj