Kandidat centra na francuskim predsjedničkim izborima Emmanuel Macron u četvrtak je opširno izložio svoj program u kojemu je spojio “slobodu” i “zaštitu”, nastojeći istaknuti svoju prednost pred suparnikom desnice Francoisom Fillonom kojemu prijeti optužnica, ali koji želi ostati u utrci.

Po zadnjim anketama Emmanuel Macron (39), bivši ministar gospodarstva socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea, ima najbolje izglede da se natječe i u drugom krugu predsjedničkih izbora 7. svibnja pobijedi čelnicu krajnje desnice Marine Le Pen.

Macron, kojeg su dugo optuživali da nije jasan u svojim prijedlozima, u četvrtak je izložio svoj socijalni i politički program u kojemu je, sukladno svom načelu “ni desno ni lijevo”, nanizao prijedloge koji se mogu svidjeti biračima svih boja, kao i gospodarski program u kojemu je spojio štednju i ulaganje.

“U ovom projektu smo pomirili slobodu i zaštitu, ta se crvena nit provlači od početka”, izjavio je Macron predstavljajući svoj “ugovor s Francuzima” pred tristotinjak novinara.

“Francuska se ne može reformirati. No mi ne predlažemo reformu. Mi predlažemo korjenitu preobrazbu”, rekao je.

Usto je predložio “pozitivnu diskriminaciju” u zapošljavanju stanovnika siromašnih četvrti i “veću sigurnost”, koja je za Francuze prioritet nakon nedavnog vala krvavih napada. Obećao je politiku “nulte snošljivosti” prema nasilju, ponovno uvođenje kvartovske policije i otvaranje 10.000 radnih mjesta u policiji i u žandarmeriji.

Komentiraj