Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u nedjelju na obnovu izraelsko-palestinskih pregovora kako bi se pronašlo rješenje utemeljeno na dvije države, Izraelu i Palestini.

U zajedničkom obraćanju novinarima ispred Elizejske palače s Benjaminom Netanyahuom, nakon njihovog prvog službenog susreta čije su glavne teme bile izraelsko-palestinski sukob, Iran, te stanje u Siriji, Macron je rekao da je “Francuska spremna poduprijeti sve diplomatske napore koji idu u tom smjeru”.

“Izrael i Palestina morali bi moći živjeti jedni uz druge unutar sigurnih i priznatih granica s Jeruzalemom kao glavnim gradom”, naglasio je francuski šef države.

“Razmijenili smo mišljenja o tome i ja sam podsjetio na stajalište Francuske i svoje stajalište o tom pitanju”, dodao je. “Zaista želim da se sve učini kako bi pregovori napredovali”.

Spomenuo je i implicitno kritizirao izraelsko naseljavanje, govoreći o potrebi poštivanja “međunarodnog prava”.

Macron je nedavno primio u Elizejskoj palači i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i tada je izrazio potporu rješenju s dvije države te osudio izraelsko naseljavanje.

Što se tiče Irana, Macron je govorio o oprezu glede nuklearnog sporazuma. “Premijer (Netanyahu) mi je izrazio svoju zabrinutost oko iranskog režima. Ja sam mu rekao da smo mi oprezni, posebno oko stroge provedbe nuklearnog sporazuma potpisanog 2015.”, rekao je Macron.

Osim toga, francuski je predsjednik rekao da dijeli izraelsku zabrinutost oko naoružavanja Hezbolaha, libanonskog šijitskog pokreta koji podupire Iran.

Komemoracija Vel d’Hiver

Prije bilateralnog susreta, Macron i Netanyahu sudjelovali su zajedno na komemoraciji 75 godina od racije poznate kao Vel d’Hiver kojom je 13.000 francuskih židova 16. srpnja 1942. najprije dovedeno na taj zimski biciklistički stadion a potom su, nakon četiri dana života u nehumanim uvjetima, poslani u Auschwitz.

“Ovaj poziv da zajedno ruku pod ruku budemo na komemoraciji jedna je vrlo, vrlo snažna gesta. Ona svjedoči o starom i dubokom prijateljstvu Francuske i Izraela”, rekao je šef izraelske vlade na svečanosti organiziranoj u blizini bivšeg velodroma.

Ovo je prvi put da jedan šef izraelske vlade nazoči toj komemoraciji.

“Vama gospodine predsjedniče, Francuskoj, čitavom francuskom narodu, iz dubine srca, kažem hvala”, rekao je Netanyahu.

Francuski predsjednik upisao se na popis svojih prethodnika koji su od Jacquesa Chiraca 1995. nadalje priznali punu odgovornost Francuske u tim događanijma.

“Istina je da je Francuska organizirala” tu raciju, rekao je šef države, dodajući da  je “ovdje kako bi se nastavio niz od 1995. koji je počeo Jacques Chiarac”.

Vichyjev režim, organizator te racije, “to nisu bili svi Francuzi, ali to je bila francuska vlada i francuska administracija”, rekao je Macron.

Komentiraj