Roman “Luminari” mlade novozelandske spisateljice Eleanor Catton, ambiciozna saga o počecima doseljeničkog života na Novom Zelandu pisana u najboljoj maniri velikih majstora britanske viktorijanske književnosti, upravo je objavljen na hrvatskom jeziku u prijevodu Deana Trdaka i nakladi izdavača OceanMore.

Roman je 2013. dobio prestižnu međunarodnu književnu nagradu Man Booker, čiji je žiri knjigu ocijenio kao “briljantno, golemo, pomno strukturirano djelo koje osvaja nevjerojatnom narativnom vještinom”.

Catton je rođena 1985. u Kanadi a odrasla u Christchurchu na Novom Zelandu. Godine 2008. obavila je prvi roman, “The Rehearsal” (2008.), koji joj je priskrbio titulu jedne od najmlađih i najtalentiranijih književnih zvijezda engleskog govornog područja.

 

  • Riječ je o opsežnu djelu koje na gotovo 800 stranica prati pustolovine Waltera Moodyja koji se pokušava obogatiti u potrazi za zlatom na Novom Zelandu 1866.

 

 

Roman je osvojio nekoliko relevantnih nagrada – Nagradu Betty Trask, Nagradu za prvi roman Amazon.ca i Nagradu NZSA Hubert Church za najbolju prvu knjigu.

No, svjetsku joj je slavu donio njezin drugi roman, “Luminari”, za koji je dobila zvučnu književnu nagradu Man Booker kao najmlađa dobitnica u povijesti te nagrade, a roman je dobio i najprestižnije kanadsko književno priznanje, Guvernerovu nagradu.

Odmah po objavi naišao je na odličan prihvat publike i kritike, koja ga je opisala kao “zapanjujuće zamršenu knjigu koja beprijekorno ulaštenim proznim stilom iznimno precizno uvodi čitatelja u prijetvorni svijet zločina, opisan na rijetko kompleksan način”.

Riječ je o opsežnu djelu koje na gotovo 800 stranica prati pustolovine Waltera Moodyja koji se pokušava obogatiti u potrazi za zlatom na Novom Zelandu 1866.

Odmah po dolasku, Moody slučajno upada na neobičan sastanak dvanaestorice muškaraca koji su se potajno sastali kako bi izmijenili informacije o nizu nerješenih zločina. Priča se zapleće oko nestalog bogataša, mrtvog pustinjaka, gomile zlata, pretučene prostitutke, seksa, opijuma, sudskih procesa i tajni.

Kroz roman se izmjenjuje nekoliko pripovjedača pa tako čitatelj postupno otkriva što se zapravo dogodilo u gradiću Hokitiki na novozelandskom Južnom otoku.

“Bogataš je ispario, lokalna kurva pokušala se ubiti, a ogroman imetak otkriven je u domu nesretne pijanice. Moody je uskoro uvučen u misterij: isprepletenom mrežom osoba kao da upravljaju nevidljive sile, koje svojom dinamikom neobično podsjećaju na nebesko kretanje zvijezda”, stoji u najavi.

Naime, dinamika romana tijesno je vezana uz položaje nebeskih tijela: svakom od dvanaest glavnih likova odgovara jedan od dvanaest znakova zodijaka.

Podložni zvjezdanim migracijama znakova po nebeskom svodu, pripadajućim karakternim osobinama i emocionalnim kolebanjima, likovi se pojavljuju i nestaju u skladu s gibanjima nebeskih tijela.

Priča počinje s danom 27. siječnja 1866., na dan kada je, kako je Catton sama utvrdila, došlo do trostrukog preklapanja nebeskih tijela u strijelcu.

Događaji su kronološki izmiješani a dužina poglavlja varira od gotovo 350 stranica prvog poglavlja, do poglavlja jedva nešto dužeg od stranice kojim knjiga završava.

“Riječ je o rijetkoj kombinaciji izuzetno popularnog – astrološkog motiva – i vrhunske književnosti koja se prvenstveno ogleda u zadivljućoj spisateljskoj vještini i kombinatorici ove autorice”, dodaje se u najavi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Iva Körbler (Zagreb, 1973), povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.