Luka Rijeka objavila je u utorak javni poziv na upis novih redovnih dionica u četvrtom krugu dokapitalizacije, i to do najviše njih 2,1 milijun.

Nove dionice mogu upisati ulagatelji u i izvan Hrvatske, uključujući i one koji su sudjelovali u prethodna tri dokapitalizacijska kruga. Konačna cijena novih dionica iznosi 40 kuna za jednu dionicu.

U četvrtom krugu, nove dionice se upisuju u razdoblju od sedam kalendarskih dana od dana objave javnog poziva, tj. od 21. do 27. srpnja. Minimalan broj novih dionica koje pojedini ulagatelj može upisati i uplatiti u četvrtom krugu je jedna dionica, a maksimalno 2.103.137.

Glavna skupština Luke Rijeka početkom lipnja donijela odluku o dokapitalizaciji tvrtke do najviše 300 milijuna kuna. Nakon odluke o izdavanju novih najmanje šest do najviše 7,5 milijuna redovnih dionica, objavljen je javni poziv za tri kruga upisa novih dionica.

U tri dosadašnja kruga dokapitalizacije, javnom ponudom novih redovnih dionica ukupno je upisano i uplaćeno 5,4 milijuna novih dionica te uplaćeno 216 milijuna kuna. Tako je u tri kruga ostvareno 90 posto od praga uspješnosti od šest milijuna novih dionica.

U strukturi ulagatelja, u nove dionice u tri kruga najviše su uplatili obvezni mirovinski fondovi (57,7 posto) i inozemni ulagatelji (37,1 posto).

Manji dio su uplatile fizičke osobe (2,5 posto), ostali investicijski fondovi (1,6 posto) te dobrovoljni mirovinski fondovi (1,1 posto).

Povećanje temeljnog kapitala Luke Rijeka provodi se radi investicija i strateškog projekta Škrljevo, koji obuhvaća razvoj pozadinskog terminala Škrljevo u suvremeno uređen i opremljen lučki terminal na površini većoj od 400 tisuća četvornih metara. U taj projekt i nabavku mehanizacije planira se uložiti više od 50 milijuna eura.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.