Robert Anic/PIXSELL

Nakon okončanja afere SOA i rekonstrukcije Ureda nazire se novo jačanje predsjednice

Dragan Lozančić, donedavni ravnatelj SOA-e koji je u ponedjeljak dao ostavku na tu funkciju, nastavit će raditi za Vladu. To je Nacionalu potvrdio visoki politički izvor blizak Vladi i Uredu predsjednice. Tvrdi se da bi Lozančić trebao raditi u jednoj od Vladinih agencija zaduženih za informacijsku tehnologiju te da je ključnu inicijativu oko razrješenja te neugodne situacije zapravo imao premijer Tihomir Orešković. O svemu je bila informirana i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se s time usuglasila. Ona je i dovela do te velike kadrovske krize zbog ustrajavanja na tomu da je Lozančić, iz nikad posve razjašnjenih razloga, izgubio njezino povjerenje. Smatra se da je time napravljen kompromis koji je Lozančiću omogućio častan uzmak i nesmetan nastavak njegove profesionalne karijere. Ako se stvari budu razvijale kako je Nacionalu najavljeno, bit će to još jedan u nizu udaraca prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku koji je, ne tako davno, izjavio da za Lozančića neće biti časnog uzmaka.

Izvori bliski Kolindi Grabar Kitarović tvrde da je njezina politička pozicija raspletom afere SOA u novom jačanju, dijelom i zbog kadrovskih promjena u njezinu suradničkom timu. Domagoj Juričić razriješen je dužnosti predstojnika Ureda predsjednice Republike i predsjednika Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Republike Hrvatske iz osobnih razloga. On je s predsjednicom imao dogovor da će na toj funkciji ostati najviše dvije godine. Juričić nema političkih ambicija i karijeru će vjerojatno nastaviti ili u diplomaciji ili u privatnom sektoru. Anamarija Kirinić razriješena je dužnosti pročelnice Kabineta predsjednice Republike Hrvatske i imenovana je na dužnost predstojnice Ureda predsjednice Republike Hrvatske. Natalija Hmelina razriješena je dužnosti šefice Protokola predsjednice i imenovana na dužnost pročelnice Kabineta predsjednice Republike Hrvatske. Njih dvije osobe su od predsjedničina najvećeg povjerenja, a svoj posao obavljat će kao profesionalke na tim pozicijama. Tina Tödtling razriješena je dužnosti zamjenice šefice Protokola predsjednice i imenovana na dužnost šefice Protokola predsjednice Republike Hrvatske.

Kolinda Grabar Kitarović razriješila je dužnosti posebne savjetnice Jadranku Jureško Kero, po svemu sudeći zbog zahlađenja njihovih i profesionalnih i privatnih odnosa. Vito Turšić razriješen je dužnosti ravnatelja Savjetničkog vijeća predsjednice Republike te je imenovan na dužnost savjetnika predsjednice – koordinatora Inicijative Jadran-Baltik-Crno more.

Umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević razriješen je dužnosti predsjednika Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Republike zbog nespojivosti dužnosti s mandatom saborskog zastupnika.

Umirovljeni general-pukovnik Mladen Markač imenovan je na dužnost predsjednika Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Republike Hrvatske.

Marko Jurčić, savjetnik predsjednice za gospodarska pitanja, obavljat će dužnost koordinatora Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Republike Hrvatske. Izvori bliski Uredu predsjednice tvrde da se zapravo radi o djelomičnoj promjeni modela ustroja funkcioniranja Ureda te da na značenju dobivaju njezini ključni savjetnici.

Komentiraj