Robert Anic/PIXSELL

 Lošinjska atrakcija, kip Apoksiomena predstavljen je u muzeju J. Paul Getty u Los Angelesu na međunarodnoj izložbi „Power and Pathos“ koja okuplja pedeset najznačajnijih brončanih skulptura iz helenističkog razdoblja, priopćeno je u subotu iz tvrtke Jadranka hoteli, čiji su predstavnici tom prigodom predstavili i turističku ponudu otoka Lošinja, posebice uvalu Čikat.

 Lošinjski Apoksiomen je najcjelovitiji i najbolje očuvan od do sada poznatih prototipova kipa Apoksiomena, mladog atlete koji struže ulje i nečistoću s tijela nakon sportske aktivnosti. Nakon što je 1999. izronjen  u lošinjskom arhipelagu, Apoksiomen je prošao niz opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova, koji su trajali punih šest godina. Stručnjaci su potvrdili da je izrađen najvjerojatnije u 1. ili 2. stoljeću prije Krista. Javnosti je Apoksiomen predstavljen 2006. na izložbi u Zagrebu.

Sada u Malom Lošinju traju radovi na uređenju palače Kvarner, budućeg Muzeja Apoksiomena, koji će biti njegov novi dom.

Prije predstavljanja u Los Angelesu, kip je u prvoj polovici 2015. bio izložen u British Museumu u Londonu te u Parizu, a nakon Los Angelesa, poslije 1. studenoga bit će izložen u muzeju National Gallery of Art u Washingtonu.

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.