Stotine tajvanskih studenata okupilo se u petak pred ministarstvom obrazovanja prosvjedujući protiv novog kurikuluma visokog školstva i ustrajavajući na tome da će ostati ondje dok ministarstvo ne povuče odluku o kurikulumu, javljaju u petak lokalni mediji.

Studenti su na novinskoj konferenciji pozvali i studente iz drugih gradova i zemalja da im se pridruže u Taipeiju.

Novi val prosvjeda potaknulo je samoubojstvo jednog od studenata koji su 24. srpnja već prosvjedovali pred ministarstvom. Dvadesetogodišnji Lin Kuan-hua ubio se u četvrtak, objavila je državna agencija Central News Agency, nakon što je prethodno 24. srpnja, zajedno s većim brojem studenata bio uhićen prilikom prosvjeda tijekom kojeg su upali u urede ministra obrazovanja. Njih tridesetak poslano je dalje pred tužitelja na ispitivanje, a neki od uhićenih pušteni su uz jamstvo, uključujući i Lina, koji je nakon puštanja kod kuće počinio samoubojstvo.

Prema pisanju lista Apple Daily, njegova posljednja poruka, ujedno i rođendanska želja, bila je povlačenje kontroverznog kurikuluma, koji je, po mišljenju onih koji ga osporavaju, “kinocentričan” odnosno favorizira kineski pogled na povijest Tajvana.

Stotine studenata okupile su se već u četvrtak kasno navečer pred ministarstvom obrazovanja tražeći ostavku ministra Wua Se-hwaa, neki od njih noseći bijele ruže i svijeće simbolički se opraštajući s preminulim studentom.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.