Iranski parlament nema ovlasti nad nuklearnim sporazumom potpisanim sa svjetskim silama prošlog mjeseca, rekao je čelnik za nuklearne pregovore islamske republike u subotu.

Komentari Ali Akbara Salehija, čelnika Iranske agencije za atomsku energiju, posljednji su odgovor u dugoj borbi između iranskih čelnika koji podržavaju sporazum i skeptičnih tvrdolinijaša.

 

  • Salehi je rekao za agenciju IRNA da vlada nije obvezna podastrijeti parlamentu sporazum koji želi potpisati sa stranom zemljom.

 

 

Parlament kojim dominiraju konzervativci u lipnju je nametnuo stroge uvjete na svaki nuklearni dogovor, poput zabrane međunarodnim inspektorima da posjete vojna postrojenja.

Međutim, po konačnom dogovoru, Iran mora omogućiti pristup sumnjivim mjestima i vojnim postrojenjima unutar 24 sata od zahtjeva ili riskira ponovno uvođenje sankcija.

Salehi je rekao za agenciju IRNA da vlada nije obvezna podastrijeti parlamentu sporazum koji želi potpisati sa stranom zemljom.

Nuklearni dogovor postignut sa šest svjetskih sila 14. srpnja određuje stroge granice iranskom nuklearnom programu u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija, čime se prekidaju desetljeća neprijateljstava sa Zapadom.

Tvrdolinijaši u parlamentu kritiziraju dogovor, ali nisu uspjeli uvjeriti vrhovnog vođu ajatolaha Ali Hamneija da povuče svoju opreznu podršku dogovoru.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.