Papa Franjo uvijek upozorava na migracijske probleme diljem svijeta, odgovorio je Vatikan na kritike američkog milijardera Donalda Trumpa zbog planirana Papina posjeta američko-meksičkoj granici preko koje se ilegalni migranti prebacuju u Sjedinjene Države.

“Trumpove primjedbe vrlo su čudne”, rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi u utorak, piše Fox News.
“Papa uvijek govori o migracijskim problemima diljem svijeta, o obvezama da te probleme riješimo na human način, o dobrodošlici onima koji dolaze iz drugih zemalja u potrazi za dostojanstvenim životom i mirom”, rekao je Lombardi novinarima.
Inzistirao je na tome da Papa govori jednakom jezikom kada se obraća europskim političarima i dodao “Trump bi to znao kada bi došao u Europu”, prenosi Fox News.
Papa je potpuno svjestan da nema sve odgovore na goruće probleme Meksika, a to uključuje i migracijsko pitanje, dodao je Lombardi.
Komentirao je primjedbe što ih je prošli tjedan izrekao Trump, najpopularniji republikanski kandidat za utrku u Bijelu kuću kada je kritizirao Papinu planiranu misu na američko-meksičkog granici preko koje brojni ilegalni migranti žele ući u Sjedinjene Države.
“Mislim da je Papa vrlo politička osoba. (…) Mislim da ne razumije probleme koje ima naša zemlja. Mislim da ne razumije opasnost otvaranja granice s Meksikom. I mislim da ga je Meksiko naveo da to učini jer Meksiko želi da granica ostane takva jer se oni time bogate, a mi gubimo”, rekao je Trump prošli tjedan.
U obranu Papinih stajališta stao je i John Gerhing, ravnatelj katoličkog programa u udruzi Vjera i javni život i autor knjige o Papi, koji je za Washington Post napisao da je u jednome Trump u pravu, Papa jest politička osoba i to u najboljem smislu te riječi.
“Dobar katolik miješa se u politiku”, rekao je Papa, što je u skladu s katoličkim naukom da je rad za opće dobro i ljudsko dostojanstvo krajnji politički cilj.
Papa se ne boji trošiti svoj moralni kapital i igrao je ključnu ulogu u otvaranju diplomatskih veza između SAD-a  i Kube, susreo se s predsjednikom Irana, tijekom posjeta Svetoj Zemlji molio je na ogradi kojom je izraelska vlada odijelila Izrael od palestinskih teritorija, podsjeća autor članka u Washington Postu.
Papa Franjo u srijedu će posjetiti Ciudad Juarez, grad na samoj meksičko-američkoj granici koji se kao središnja točka iseljavanja iz države i zbog golema nasilja smatra ogledalom najvećih meksičkih problema. Vrhunac posjeta bit će misa samo 80 metara od rijeke koja razdvaja dvije države. Papa bi trebao položiti cvijeće i pomoliti se za migrante koji su stradali na granici.

Očekuje se da će 200.000 ljudi biti na misi s meksičke i oko 50.000 s američke strane granice.

Otac Manuel Dorantes, koji radi u vatikanskom tiskovnom uredu, napisao je na Twitteru da će papa Franjo misu slaviti za migrante i žrtve nasilja u Meksiku i da je  30.000 mjesta rezervirano za žrtve nasilja kao i za migrante i njihove obitelji.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakNova migrantska ruta otvara se preko teritorija BiH?
Sljedeći članakUhvaćeni provalnici u Mamićevu kuću
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.