Za oko 40 američkih dolara možete se pretvoriti u kiborga – barem djelimično. Dangerous Things, biohakerska online prodavaonica, pojednostavila je proces hakiranje čovjekovog tijela, pa sada svatko može ugraditi tehnologiju u svoje tijelo.

Posljednje dvije godine Amal Graafstra, osnivač i predsjednik ove kompanije iz Seattlea, prodao je mnoge ugradive uređaje pomoću kojih ljudi ‘nadograđuju’ svoje tinelo.

Za sad, ovi uređaji djeluju prvenstveno kao identifikatori, omogućavajući ljudima da ih koriste kao zamjenu za ključeve i lozinke.

Graafstra ima po jedan čip u svakoj ruci i gotovo je u potpunosti prestao koristiti ključeve i lozinke. Njegovi čipovi omogućavaju mu zaključavanje i otključavanje vrata, prijavu na svoje računalo i logiranje na društvene mreže. Čak i svoj motor i auto pokreće bez ključa.

“Uskoro bi implantati mogli biti vezani i za vaš bankovni račun, tako ćete moći obavljati transakcije”, objasnio je Graafstra.

Cijene proizvoda kreću se u rasponu od 39 dolara za osnovne čipove do 99 dolara za paket koji sadrži sve potrebno da sami sebi ugradite čip u roku od nekoliko minuta.

Iako s implantatima dolaze priručnici kako da sami ugradite uređaj, Graafstra ipak ne preporučava da sami obavljate postupak. Kompanija je zato ostvarila suradnju s profesionalnim pirserima širom zemlje kako bi pomogli ljudima u čipiranju.

Mnogi zaziru od same pomisli na čipiranje, ali Graafstra tvrdi da to nije toliko neprirodno koliko se čini na prvi pogled.

“Nekada smo koristili kamenje i štapove kao alate. To nije ništa novo, u pitanju je samo prirodan napredak. Sad stavljamo alate u svoje tijelo”, objasnio je Graafstra.

Njegova kompanija, otvorena prije dvije godine, do sad je prodala na tisuće čipova.

Komentiraj