Nova sezona Ljeta u MSU nastavlja se u subotu, 17. lipnja koncertom riječke grupe Jonathan koja će na krovu Muzeja suvremene umjetnosti predstaviti svoj novi album “To Love”.

Članovi benda okupili su se 2011., nakon što su svirali u nizu riječkih rock grupa. Kako ističu na svojim stranicama, ne definira ih samo jedan glazbeni stil, no kritičari ih uspoređuju s bendovima kao što su Franz Ferdinand, Interpol, Placebo, Strokes i Editors, kojima su bili predgrupa na zagrebačkom koncertu.

Ime grupe označava ideju jedinstva –   Jonathan kao osoba koja ima karakteristike i hirove svih članova grupe.

Na hrvatskoj glazbenoj sceni službeno se pojavljuju  2013. singlom “Maggie”, a iduću godinu objavljuju i svoj debitantski album  “Bliss” kojim se afirmiraju i nastupaju diljem Hrvatske i regije.

Poznati su po koncertnim nastupima, a za onaj u MSU najavljuju da će svoj novi album izvesti u cijelosti. “Uzbuđeni smo što će promocija našeg albuma ‘To Love’ biti baš na krovu MSU-a. Jedan od razloga je sigurno to što se album i lokacija nekako prirodno komplementiraju”, poručili su.

U slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.

Manifestacija Ljeto u MSU već četiri godine kombinira glazbu, suvremenu umjetnost i film, a od ovog izdanja donosi i umjetničke performanse.

Jedan od njih predstavit će se i neposredno prije koncerta Jonathana – interaktivni projekt “In Situ – Invert” mladih dizajnerica Dore Đurkesac i Karle Paliske, koji je rezultat nadogradnje njihovog dugogodišnjeg umjetničko-istraživačkog projekta “In Situ”.

Polazeći  iz socioloških, kognitivnih i fizikalnih perspektiva, umjetnice u tom projektu zanimaju odnosi između postojećih koncepata prostora, ali i njihovih potencijala i ograničenja u opisivanju novih dinamika njegove proizvodnje.

Stoga su pozvale umjetnike da kreiraju radove inspirirane javnim prostorom u kvartu MSU-a ili se odnose na njega. Nastali umjetnički radovi bit će izloženi u web formi koju je moguće posjetiti na lokaciji muzeja.

“Tom virtualnom izložbom istovremeno se nadograđuje i izvrće postojeći izložbeni prostor Muzeja – dok je s jedne strane stvoren dodatni sloj umjetničkog sadržaja, s druge je istovremeno konceptualiziran kao svojevrsni alter ego umjetnika i izložbenog prostora”, ističe se u najavi MSU-a.

U cijenu ulaznice za Ljeto u MSU uključen je i posjet velikoj retrospektivnoj izložbi Brace Dimitrijevića, koja na dva kata Muzeja donosi sve najvažnije faze stvaralaštva jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu od šezdesetih do danas, od Slučajnih prolaznika do najnovijeg slikarskog ambijenta Lascaux 3000, napravljenog za tu prigodu.

Osim te retrospektive u MSU galeriji održava se izložba fotografija “N’č se ne premakne” o Pankrtima, koji su koncertom prošli vikend otvorili Ljeto u MSU.  Izložba traje do 2. srpnja.

Osim koncerta, performansa i izložbe, posjetitelji će na dan koncerta u dva termina u dvorani Gorgona MSU-a moći pogledati i film iz ciklusa “Best of Metropolis” – švedsku humornu dramu “Raj na zemlji”.

Film se opisuje kao “topla priča o žiteljima malog sela na sjeveru Švedske” i svemu onome što se s njima dogodilo nakon što je  im je preminuo  voditelj glazbenog zbora, svjetski poznati dirigent, ostavivši za sobom i zbor, i ljubav svog života, lijepu sopranisticu Lenu, koja očekuje njegovo dijete.

Iduće subote na krovu MSU-a nastupit će osječki  reper Kandžija koji dolazi u pratnji “Golih žena”, a srpanjski dio programa otvorit će koncert crnogorskog glazbenika Ramba Amadeusa.

Tjedan dana toga, 8. srpnja, održat će se  koncert zagrebačkog “Detoura”, a  koncertnu sezonu MSU-a  zatvorit će 15. srpnja grupa “Vatra”.

Komentiraj