Vjernici i svećenstvo Gornjokarlovačke eparhije proslavili su Uskrs svečanom liturgijom u Sabornom hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu, a predvodio ju je episkop gornjokarlovački Gerasim.

Čestitajući vjernicima Uskrs, episkop Gerasim je rekao da je to vjernom narodu najveći praznik, te je svima zaželio “svako dobro od vaskrslog Gospoda našeg Isusa Hrista, uz poruku Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima u grobovima život darova”. Uz riječi radujmo se i likujmo vladika Gerasim je rekao također da se danas slavi “dan pobjede života nad smrću, dan poraza đavoljevog”.

“U današnji dan ljudi su se pomiješali s anđelima, i oni koji imaju tijelo prinose slavoslovlje zajedno s bestjelesnim silama. Danas Gospod naš, pošto postavi znamenje svoje pobjede nad smrću, obradova nas vaskrsenjem svojim, putem spasenja”, rekao je vladika Gerasim.

Uskrsnu poslanicu arhiepiskopa Pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja, te svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC), pročitao je protonamjesnik Milidrag Stokanović te rekao da je ona “upućena svećenstvu, monaštvu i svima sinovima i kćerima naše svete Crkve”.

Tijekom liturgije u Saborni hram u Karlovcu donesen je “blagodatni oganj” s Kristovog groba u Jeruzalemu, koji je sinoć nakon Beograda, Podgorice, Banje Luke i Pakraca stigao i u Eparhiju gornjokarlovačku.

Komentiraj