Cjelodnevni seminar na temu upotrebe konoplje u medicini održat će se ove srijede u Zagrebu, a na njemu će jedini hrvatski govornik biti Huanito Luksetić. Barem jedan član nedavno osnovanog Povjerenstva za analizu i preporuku analize indijske konopljeu medicinske svrhe pojavit će se u publici. Saša Bajlo iz udruge Medicinska konoplja i aktivist OrAHa potvrdio je svoj dolazak. Povjerenstvo je pri Ministarstvu zdravlja osnovano u prosincu prošle godine, a izravan povod bio je slučaj Istrijana Huanita Luksetića.

[quote_box_center]

  • Barem jedan član nedavno osnovanog Povjerenstva za analizu i preporuku analize indijske konoplje u medicinske svrhe pojavit će se u publici.
  • Saša Bajlo iz udruge Medicinska konoplja i aktivist OrAHa potvrdio je svoj dolazak.
  • Povjerenstvo je pri Ministarstvu zdravlja osnovano u prosincu prošle godine, a izravan povod bio je slučaj Istrijana Huanita Luksetića.

[/quote_box_center]

Ovaj, danas 37-godišnjak, prve je simptome multiple skleroze osjetio prije 21 godinu. Kad je 2011. u Opatiji upoznao Ricka Simpsona već je isprobao brojne metode kako bi život s bolešću učinio lakšim. Rick Simpson u svijetu je najpoznatiji zagovornik medicinske upotrebe konoplje. Objavio je i recepturu za ulje koje je njemu pomoglo da izliječi rak kože. Ulje koje pripravlja isključivo od indica sorte konoplje pokazalo se kao učinkovito i kod brojnih drugih bolesti, uključujući i multipla sklerozu. Tri godine kasnije, Luksetić je uhićen zbog posjedovanja 22 kilograma marihuane. Biljka mu je služila kao lijek, za ulje koje mu je najviše pomoglo od svega što je do tada probao, od službene do alternativne medicine. Njegovo stanje prije toga bilo je jako teško. Osjećao je kao da u nogama nosi 10 kilograma betona, a ponekad satima nije mogao ustati iz kreveta. U gornjem dijelu tijela osjećao je zatezanje. U licu je također osjećao obamrlost, zbog čega je teško artikulirao riječi.

“Od kraja veljače 2013., tijekom dva-tri mjeseca ukupno sam uzeo više od 100 grama ekstrakta kanabisa te sam se fizički i psihički osjećao odlično. Težina u nogama i gornjem dijelu tijela se povukla, noge su mi opet bile tople, popravila mi se cjelokupna cirkulacija tijela. Nastavio sam konzumirati ekstrakt i većina simptoma je nestala, osim nedostatka finog osjeta na unutarnjem dijelu dlana i prstima te utrnulosti u stopalima, ali stanje se ipak poboljšavalo”, rekao je Luksetić.

Kanabidiol(CBD), sastojak konoplje koji nije psiho-aktivan, pomaže i oboljelima od Alzheimerove bolesti jer zaustavlja daljnja neurološka oštećenja. Rezultat je to istraživanja koje su proveli Aiden Hampson i njegov mentor, nobelovac Julius Axelrod. Čak je i američki Nacionalni institut za zlouporabu droga (NIDA) priznao medicinsku učinkovitost konoplje. Na njihovim internetskim stranicama spominju se istraživanja na životinjama koja pokazuju kako ekstrakt konoplje pomaže u uništavanju određene stanice karcinoma i smanjuje rast drugih. Istraživanje je provedeno lani na miševima oboljelim od tumora na mozgu. Ispitivanja na ljudima, međutim, još su uvijek malobrojna.

Nedavno objavljen pregled medicinskih istraživanja konoplje u SAD-u otkriva kako su od 1984. do 2013. objavljene 34 studije koje zadovoljavaju sve znanstvene kriterije. Kriteriji zahtijevaju da studije imaju kvalitetan protokol, slučajan uzorak i kontrolu placebo efekta te da su izvedene na ljudima. Ne razmatra se ni jedan anegdotalan izvještaj. Anegdotalnima se nazivaju svi pojedinačni slučajevi, bez obzira na njihov broj i pojavnost jer ne postoje kontrolirani uvjeti za znanstveni eksperiment. Pokusi na životinjama se ne računaju. Studije na ljudima teško je provoditi jer je konoplja, ili kako je nazivaju marihuana, ilegalna droga u većini zemalja. Ali raste broj zemalja koje su odlučile legalizirati konoplju u medicinske svrhe.

Najnovija istraživanja nisu pokazala nikakav štetan učinak ove biljke na odrasle osobe. Potencijalno štetan mogao bi biti samo njezin utjecaj kod osoba mlađih od 21 godinu, kad se mozak još razvija, pokazuju istraživanja koja na štakorima u svojem laboratoriju provodi Yasmin Hurd iz Ichan School of Medicine, Mount Sinai. Ispitivanja nisu potvrdila ni izravnu vezu konzumiranja konoplje sa šizofrenijom, genetski uvjetovanom psihičkom bolesti koja se lakše liječi kad nastupi u starijoj životnoj dobi, nakon što je mozak već potpuno razvijen. Zagovornici upotrebe konoplje u medicinske svrhe nisu oduševljeni s ovakvim usporedbama jer se za liječenje uglavnom koristi supstanca biljke koja nije psiho-aktivna. Ipak, konoplja je biljka o kojoj postoje brojne predrasude, pa je zato važno spomenuti i studije koje dokazuju da je konoplja, čak i njezina psiho-aktivna supstanca, manje štetna od alkohola ili duhana. Nije poznat ni jedan smrtni slučaj zbog predoziranja i ne izaziva fizičku ovisnost. S druge strane, sada i znanstvena istraživanja potvrđuju kako bi konoplja mogla biti učinkovita kod niza teških bolesti za koje nema lijeka.

Prije nešto više od mjesec dana većina u hrvatskom Saboru ipak je glasala protiv izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, što je do daljnjeg onemogućilo uzgoj konoplje u medicinske svrhe. Ulja industrijske konoplje moguće je pronaći na policama zdrave hrane i u Hrvatskoj. Medicinsko ulje indica konoplje može se napraviti samo u kućnoj radinosti, što savjetuje i Rick Simpson. Zato etiketa ulja Ricka Simpsona koja se pojavljuje na nekim proizvodima može biti pouzdan znak da se radi o nečijoj kućnoj radinosti, ali i da je riječ o kaznenom djelu.

Rick_SimpsonFT
Foto: Franjo Tot

Saša Bajlo, član Povjerenstva za analizu i preporuku analize indijske konoplje u medicinske svrhe, tvrdi kako će svi lijekovi na bazi konoplje u Hrvatskoj ipak uskoro postati dostupni, pa i ulje konoplje u kapsulama.

′‘Većina u Saboru odbila je program legalizacije koji je predlagao OrAH, a koji se ticao šire legalizacije kanabisa, od uzgoja do prometa i korištenja. To s radom Povjerenstva nema nikakve veze. Naš prijedlog naći će se u saborskoj raspravi krajem jeseni ili početkom zime ove godine’’, kaže član Povjerenstva koji tvrdi kako su svi njegovi članovi složni u stavu da treba omogućiti korištenje konoplje tamo gdje za to postoji medicinski razlog. Složni su i oko toga da treba dozvoliti uzgoj konoplje u medicinske svrhe. Raspravlja se tek o slobodi uzgoja medicinske konoplje za vlastitu upotrebu, kao i o tome treba li količine ograničiti ili dozvoliti pacijentu da uzima doze prema vlastitim potrebama.

′‘Takva će se mogućnost teško zlorabiti jer je uzgoj kontroliran, a lijek se izdaje na recept. Pored toga, nisu zabilježene nikakve štetne posljedice uslijed, recimo to tako, predoziranja konopljom, dok se to ne bi moglo reći za druge lijekove farmaceutske industrije. Konačno, zlorabe se i lijekovi’’, poentirao je Bajlo.

Na seminaru u hotelu Westin govorit će i Lumír Ondřej Hanuš, češki analitički kemičar i vodeći autoritet na području istraživanja konoplje. Istraživanjem i primjenom kanabisa bavi se već 43 godine. Nakon “Baršunaste revolucije” 1989. se preselio u Izrael, gdje je nastavio istraživanja na Židovskom sveučilištu u Jeruzalemu. On tvrdi da je ekstraktima konoplje izliječio visoki postotak pacijenta oboljelih od karcinoma.

Ostali predavači su Paul Hornby koji analizira učinke konoplje zahvaljujući odobrenju Kanadskog saveznog odjela odgovornog za poboljšanje zdravlja, Robert J. Melamede, profesor na odjelu biologije sveučilišta Colorado, Suzanne A. Sisley, priznata je liječnica s privatnom ordinacijom u Kaliforniji, Ilya Reznik, stručnjak na području forenzike kod odraslih i kliničke neuropsihijatrije na dijagnostičkom i savjetodavnom centru Marena u Izraelu, a Simpson će predavanje održati putem video-linka.

Svi će govoriti o dobrim iskustvima primjene konoplje u medicinske svrhe. Ekstrakti konoplje već su prisutni u nekim lijekovima farmaceutske industrije. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je upotrebu dva lijeka s ekstraktima konoplje. Jedan je namijenjen liječenju nesanice kao posljedice kemoterapije oboljelih od karcinoma, a drugi povećava apetit kod bolesnika koji imaju AIDS. Velika Britanija, Kanada i neke europske zemlje odobrile su sativex, sprej za usta koji sadrži spojeve iz marihuane tetrahidrokanabinol (THC) i kanabidiol, a koji pomaže u problemima kontrole mišića kod multipla skleroze. Baš kao i ulje koje je za sebe proizvodio Huanito Luksetić. Sativex je jako skup lijek i nije na listi HZZO-a. Uzgajanje marihuane je krivično djelo i teško je očekivati značajniji napredak. Sudeći prema rezultatima posljednjeg saborskog glasanja, Zakon o suzbijanju zlouporabe droga ostat će do daljnjeg restriktivan prema konoplji. Bez obzira na marljiv rad Povjerenstva.

Komentiraj