Najmanje 260 migranata ozlijeđeno je u nedjelju na makedonsko-grčkoj granici u Idomeniju u sukobima s makedonskom policijom koja je upotrijebila suzavac i gumene metke, navela je organizacija Liječnici bez granica.

Oko 200 osoba je primilo medicinsku pomoć zbog problema s disanjem, 30 zbog rana od gumenih metaka i 30 zbog drugih ozljeda, rekao je dužnosnik te nevladine organizacije u kampu Idomeni.

Incidenti su izbili u nedjelju sredinom dana kada je prosvjed oko 500 osoba, koje su tražile otvaranje granica, izmakao kontroli. Neki prosvjednici su pokušali prijeći granicu uništavajući dio ograde. Makedonska policija je upotrijebila suzavac i zvučne bombe, ali je zanijekala upotrebu gumenih metaka.

Migranti su se u nedjelju ujutro okupili na prosvjed nakon glasina koje su ovih dana kružile u improviziranom i prljavom kampu u Idomeniju da će Makedonija otvoriti granicu.

Više od 11.000 migranata i izbjeglica već mjesec i pol dana boravi u Idomeniju u bijednim uvjetima i gotovo svakodnevno prosvjeduju radi otvaranja granice, zatvorene početkom ožujka nakon zatvaranja takozvane balkanske rute.

Pokušaji grčke vlade da uvjeri migrante u Idomeniju da napuste kamp i presele se u obližnje prihvatne centre, zasad nisu postigli očekivane rezultate, budući da migranti radije ostaju u Idomeniju nadajući se kako će se granica ipak otvoriti.

Komentiraj

FOTO:EPA/TOMISLAV GEORGIEV
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.