Hrvatsko neprofitno društveno poduzeće Brodoto u ponedjeljak je na Međunarodni dan mira s partnerima pokrenulo “Indiegogo crowdfunding” kampanju s ciljem prikupljanja sredstava za dječje nosiljke za roditelje izbjeglice, a nakon nešto manje od tri sata od lansiranja stranice, kampanja je dostigla čak 173 posto od ukupnih planiranih sredstava za izradu nosiljki.

Kampanjom “Lighten the Load: Help Syrian Mothers” (Olakšajmo teret: Pomozimo sirijskim majkama) namjerava se pomoći toj najranjivijoj skupini izbjeglica – roditeljima s djecom koji prolaze zapadnobalkanskom rutom te su primorani hodati kilometrima noseći svoje bebe u naručju bez ikakve potpore.

Njome se do 7. listopada namjerava prikupiti 2000 eura potrebnih za izradu 100 čvrstih, netoksičnih nosiljki za djecu na kojima će raditi članice udruge Kamensko.

Nosiljke će potom biti isporučene izbjeglicama u Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji kroz mrežu partnerskih organizacija. O korištenju svih dodatno prikupljenih sredstava, voditelji kampanje odlučivat će uz pomoć svih koji su sudjelovali u kampanji.

Prema organizacijama za ljudska prava udio djece koja zajedno s roditeljima putuju tom rutom se utrostručio u posljednja tri mjeseca, čime ta posebno ranjiva skupina čini čak 25 posto od ukupnog broja izbjeglica.

Većina njih napustili su svoje domove u Siriji, Afganistanu i Iraku, zemljama koje su  već godinama mučene ratom i pratećim užasima. Za mnoge stanovnike tih ratom opustošenih područja migracija na sigurno duža je od 2000 kilometara, prijeđenih autobusima, brodovima, vlakovima i velikim dijelom pješice.

Voditelj kampanje Marko Gregović, objasnio je da je inspiracija za kampanju “Lighten the Load” proizašla iz niza susreta s majkama i očevima izbjeglicama koji pristižu u Makedoniju, Srbiju i Hrvatsku, a koji nisu iznašli način za sigurno i udobno nošenje svoje djece na tom opasnom putu.

“Željeli smo pružiti nešto što nije, poput hrane i vode, tako lako dostupno, ali još uvijek neophodno na putovanju do sigurnije destinacije”, pojasnio je Gregović. “Nakon što smo vidjeli toliko roditelja koji nisu imali udoban i prikladan način za nošenje svoje djece, odlučili smo pomoći izradom nosiljki.”

Crowdfunding predstavlja alternativni način prikupljanja sredstava putem interneta, u obliku velikog broja manjih i većih donacija iz čitavog svijeta. Postoji više modela takvog grupnog financiranja, a Indiegogo je platforma na kojoj se crowdfunding bazira na nagradama koje variraju ovisno o veličini uplaćenog iznosa. Ovim je putem u svijetu dosada financirano više od 100.000 projekata.

Kampanji “Lighten the Load” moguće se pridružiti i nenovčanim donacijama, slanjem korištenih nosiljki na adresu partnerske udruge Roda – roditelji u akciji, Čanćićeva 14, 10000 Zagreb.

Kampanju se može pratiti putem facebook stranice “Lighten the Load: Helping Syrian Mothers with Baby Slings”.

Komentiraj