Minutom šutnje za žrtve napada u Parizu lideri G20 počeli su u nedjelju prvu zajedničku sjednicu u Antalyiji i najavili snažan odgovor na terorizam, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je Rusiju i Sjedinjene Države u zajedničku borbu protiv terorističke Islamske države.

Čelnici G20 potvrdili su da su odlučni dati jaki odgovor džihadističkoj prijetnji nakon atentata u petak u Parizu, bez obzira na različita stajališta o Siriji i najavili su zasebnu deklaraciju na atentate u Parizu, odvojenu od završnog priopćenja koji je tradicionalno posvećeno gospodarskim pitanjima.

“Želimo podijeti sućut s francuskim narodom i s predsjednikom Francoisom Hollandeom”, rekao je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske koja trenutačno predsjeda skupinom najbrže rastućih gospodarstava svijeta nakon minute šutnje. Dodao je “Terorizam je prijetnja našem miru i stabilnosti, svima nama”, prenosi agencija dpa.

Rusija i Sjedinjene Države moraju surađivati u borbi protiv teroističke organizacije Islamske države u Siriji, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na konferenciji za novinare. Naglasio je da bi se ruski zračni napadi trebali usredotočiti na radikalne islamiste, a ne na sirijsku oporbu.

Bombardiranje sirijskih pobunjenika, protivnika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, samo pojačava izbjeglički val Sirijaca u Europu, rekao je Tusk i poručio “Naš zajednički cilj trebao bi biti koordinirati akcije protiv Daehsa (arapski naziv za Islamsku državu) i naravno suradnja između Sjedinjenih Dražva i Rusije tu je ključna”.

G20 ujedinjen je pred terorističkom prijetnjom, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na skupu.

“Ovdje na summitu G20 šaljemo snažnu poruku da smo jači od bilo kojeg oblika terorizma”, rekla je njemačka kancelarka i dodala da su pariški napadi tema koja se nametnula na skupu. Istaknula je da je jačanje vanjskih granica Europe ključno za Njemačku.

Kao najjače gospodarstvo Europske unije Njemačka je prvo odredište izbjegličkog i imigrantskog vala u Europi kojih se u ovoj godini očekuje milijun s Bliskog istoka i Afrike.

I prije službenog otvorenja, domaćin summita G20 turski predsjednik Erdogan je obećao jak i oštar odgovor nakon vala atentata za koje je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS) u kojima je u petak navečer u Parizu poginulo najmanje 129 ljudi.

“Taj teroristički napad nije vođen samo protiv francuskog naroda, već i protiv čovječanstva. Kao što znate terorizam ne razlikuje religije, rase, nacije, ni države,” dodao je Erdogan nakon bilateralnog razgovora s Barackom Obamom.

Američki predsjednik Barack Obama je također obećao udvostručiti napore za jamčenje mirne tranzicije u Sirji i eliminaciju skupine IS.

“Terorističku prijetnju se može svladati samo ako cijela međuanordna zajednica ujedini napore”, rekao je na sastanku s čelnicima Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (BRICS) održanom prije summita.

Na rubu summita Obama je pola sata razgovarao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom s kojima je imao hladne odnose zbog razmimoilaženja o Siriji i Ukrajini, a u razgovoru su se suglasili o putu u sirijsku tranziciju.

“Predsjednik Obama i predsjednik Putin dogovorili su se o potrebi da političkoj  tranziciji koju će voditi sirijski narod prethode mirovni pregovori pod okriljem UN-a između sirijske oorbe i režima i da se dogovori prekid vatre”, reako je američki dužnosnik.

Obama je pozdravio napore svih zemalja u borbi protiv IS-a i upozorio na važnost ruskih vojnih napora u borbi protiv te skupine u Siriji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.