Američki predsjednik Donald Trump tražio je od državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa da obustavi sudski postupak protiv kontroverznog bivšeg šerifa Joea Arpaioa, jednog od Trumpovih gorljivih pristaša koji je u srpnju ipak osuđen, a u petak i pomilovan predsjedničkom odlukom, piše dnevnik Washington Post.

Zabrinut tijekom sudskog postupka protiv šerifa koji je previše revnosno progonio hispanske useljenike, Trump je zapitao Sessionsa “bi li bilo moguće da vlada odustane od sudskog progona Arpaioa, ali mu je odgovoreno da bi to bilo neprimjereno”, piše WP pozivajući se na izjave triju osoba upoznatih sa slučajem.

Nakon toga predsjednik Trump odlučio je pustiti sud da završi posao, a bude li šerif osuđen on će ga pomilovati, piše list.

To je Trump i učinio te je u petak navečer Bijela kuća objavila “Šerif Joe Arpaio sada ima 85 godina te nakon više od 50 godina izvrsne službe našoj zemlji zaslužuje predsjednički oprost”.

Neki članovi republikanske stranke kojoj pripada Trump osudili su to pomilovanje, a među njima su senatori iz Arizone John McCain i Jeff Flake te predsjednik Predstavničkog doma Paul Ryan.

Samoproglašeni “najopasniji šerif u Americi”, poznat je po nelegalnom progonu imigranata i istrazi neutemeljenih tvrdnji predsjednika Trumpa kojima se dovodilo u sumnju američko državljanstvo bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Šerif Joe Arpaio osuđen je krajem srpnja jer je prekršio naredbu saveznog suca kojom mu se zabranjuju diskriminacijske ophodnje.

Komentiraj