HINA/ HAVC

Na Festivalu europskog filma Les Arcs, koji završava u subotu u francuskim Alpama, hrvatska manjinska koprodukcija, islandski film “Vrapci” Runara Runarssona osvojio je Kristalnu strijelu za najbolji film, nagrade za najboljeg glumca i najbolju kameru te posebnu Press nagradu.

Nagrada za najboljeg glumca dodijeljena je Atliju Oskaru Fjalarssonu, za ulogu Arija, dok je za najbolju kameru nagrađena Sophia Olsson, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

To je deseta nagrada filmu “Vrapci” od premijere na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Hrvatsku premijeru imao je na ovogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala.

Filmska priča o šesnaestogodišnjaku koji iz odlazi živjeti ocu u zabačen i mračan dio Islanda, svoju je prvu festivalsku nagradu osvojila u San Sebastianu, zatim u Chicagu, Varšavi, Sao Paulu i Solunu.

Produkciju potpisuje Nimbus Film i Nimbus Island u koprodukciji s islandskim Pegasus Pictures i hrvatskom MP filmskom produkcijom, a jednu od uloga u filmu igra Rade Šerbedžija.

Jednaki broj nagrada kao “Vrapci” osvojio je francuski film “Bang Gang (A Modern Love Story)”, uključivši nagradu žirija. Nagradu za najbolju glumicu osvojila je Manal Issa za ulogu u francuskom filmu “Parisienne” Danielle Arbid, a film “Room” irskog redatelja Lennyja Abrahamsona osvojio je nagradu publike.

Festival europskog filma Les Arcs jedno je od najvažnijih mjesta za promociju europskih kinematografija i umrežavanje europskih filmaša. U svom ovogodišnjem, sedmom izdanju prikazao je više od 120 filmova, uz sudjelovanje više od 500 filmskih profesionalaca, navodi se u priopćenju.

Komentiraj

FOTO:HINA/ HAVC
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.