Predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen bi, ukoliko u nedjelju pobjedi na predsjedničkim izborima i njezina stranka ne uspije u lipnju osigurati parlamentarnu većinu, pokušala referendumom promijeniti francuski izborni zakon, izjavio je u srijedu visoki dužnosnik njezine stranke Nacionalne fronte (NF).

Le Pen, koja u nedjelju očekuje okršaj s centristom Emmanuelom Macronom, bi u tom slučaju sazvala nove izbore prema novim pravilima. Nakon predsjedničkih izbora 7. svibnja, u Francuskoj se 11. i 18. lipnja održavaju parlamentarni izbori.

“Ako bi nova Nacionalna skupština prema nama bila neprijateljski nastrojena, promijenili bismo izborni zakon putem referenduma najranije sljedeće ljeto i tada bi predsjednica raspustila parlament”, kazao je za Le Canard Enchaine Gilles Lebreton.

Prema službenom manifestu, Le Pen bi u skupštini primijenila proporcionalnu zastupljenost, s 30-postotnim bonusom za pobjedničku stranku na izborima.

Prema postojećem francuskom izbornom sustavu u dva kruga, FN je usprkos tome što je osvojio oko četvrtine glasova na posljednjim održanim izborima, imao u parlamentu samo dva zastupnika. FN je 2014. na Europskim parlamentarnim izborima u Francuskoj osvojio najviše glasova 24,84 posto.

Za razliku od pravila za predsjedničke izbore, pravila za parlamentarne izbore ne podliježu ustavnim promjenama. Predsjednik se može pozvati na članak 11 ustava i nakon zahtjeva vlade sazvati referendum o izmjeni zakona o “organizaciji političkih ovlasti”.

Ankete javnog mišljenja o nedjeljnim izborima prednost daju Macronu, a omjer je 60-40.

Komentiraj