Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov smatra kako lijek zbog kojeg je tenisačica Marija Šarapova pala na dopinškom testu nije ni trebalo zabranjivati.

Lavrov je naglasio kako je odluka o zabrani meldonija ‘vrlo čudna’, a to mišljenje dijeli i izumitelj lijeka.
“Izumitelj lijeka je jasno i profesionalno objasnio da taj lijek uopće nije doping već normalna metoda podrške tijelu i njegovim osnovnim funkcijama,” kazao je Lavrov u razgovoru za rusku tv postaju Ren.
Šarapova je u ponedjeljak priznala da je na Australian Openu bila pozitivna na meldonij, lijek koji poboljšava cirkulaciju i koji se ranije koristio kako bi poboljšao izdržljivost sovjetskih vojnika. Lijek je od 1. siječnja ove godine zabranjen u sportu, a Međunarodna antidopinška agencija (WADA) je objavila kako je to učinjeno jer postoje dokazi da meldonij poboljšava kapacitete sportaša i da je njegovo korištenje rasprostranjeno.
Međutim, Lavrov je od WADA-e zatražio da iznese konkretne dokaze, dodavši kako da to možda ima veze sa sovjetskim porijeklom lijeka.
“Trenutačna situacija nas navodi na mnoga pitanja zbog naleta suspenzija i optužbi na naše vodeće sportaše,” dodao je Lavrov.
British Journal of Sports Medicine je u srijedu objavio istraživanje u kojem se navodi da je prošle godine na Europskim igrama u Bakuu čak 490 sportaša koristilo meldonij koji tada nije bio zabranjen.
Ove godine na meldonij su osim Šarapove bili pozitivni i osvajač srebrne medalje na OI u Londonu gruzijski hrvač Davit Modzmanašvili, švedska atletičarka Abeba Aregawi, ruski bitalonac Eduard Latipov, te ukrajinski biatlonci Olga Abramova i Artjom Tiščenko.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.