Guvernera latvijske središnje banke Ilmarsa Rimsevicesa uhitio je u subotu Državni ured za suzbijanje korupcije (KNAB), objavila je u nedjelju latvijska vlada ne otkrivajući razlog uhidbe.

Ministrica financija Dana Reizniece-Ozola (zeleni/poljodjelci) ocijenila je na tiskovnoj konferenciji održanoj poslijepodne da bi vlada trebala “podnijeti ostavku dok traje istraga KNAB-a”.

Nakon sedmosatnog saslušanja u prostorijama KNAB-a u Rigi, Ilmars Rimsevices je tijekom noći premješten na drugo mjesto u nazočnosti njegova odvjetnika Saulvedisa Varpinsa i čelnika KNAB-a, izvijestila je baltička novinska agencija BNS s mjesta događaja.

Državni ured za suzbijanje korupcije nije htio komentirati guvernerovo uhićenje. “KNAB će dati komentar čim to bude moguće”, rekla je njegova glasnogovornica Laura Dusa, prenosi BNS.

Uhićenje je potvrdio premijer Maris Kucinskis rekavši da je KNAB dodijelio Rimsevicesu “status uhićenika”.

“Zasad se ni ja (kao premijer), ni bilo koji drugi dužnosnik nemamo razloga miješati u rad KNAB-a. Ured (KNAB-a) stručno obavlja svoj posao”, rekao je predsjednik vlade za BNS.

Kucinskis je rekao i da zasad “nema nikakva znaka opasnosti za latvijski financijski sustav”.

Vlada u ponedjeljak treba održati izvanrednu sjednicu, rekao je premijer.

Glasila pišu da je KNAB pretražio guvernerovu kuću i ured.

Komentiraj

FOTO:FaH/ Miljenko KLEPAC
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.