Predstavnički dom SAD-a će u petak glasovati o prijedlogu širenja sankcija protiv Sjeverne Koreje koji bi, očekuje se, trebao biti prihvaćen golemom većinom glasova nakon čega će mjera biti poslan na potpis predsjedniku Baracku Obama i postati zakon.

Predstavnički dom je u siječnju podržao nove sankcije protiv Sjeverne Koreje s 418 glasova za i samo dva protiv, no senat je u srijedu u svojoj verziji zakona, prihvaćenog s 96 glasova za i niti jednim protiv, dodao neke nove odredbe, uključujući i one koje se odnose na cybersigurnost.
Predložene sankcije SAD usvaja nakon lansiranja sjevernokorejskog sateltita koje Washington i njegovi saveznici vide kao pokriće za razvoj tehnologije za proizvodnju balističkih raketa koje bi se mogle koristiti i za napade nuklearnim oružjem.
Predsjednik doma Paul Ryan je rekao da će Predstavnički dom ovoga tjedna razmotriti dopunjenu verziju zakona a njegovi su pomoćnici najavili da će se o njemu vjerojatno glasovati u petak ujutro.
“Pomaknuli smo se korak bliže novoj rundi sankcija protiv Sjevrene Koreje”, rekao je Ryan novinarima na svojoj tjednoj konferenciji za tisak.
S obzirom na golemu podršku zakonu u Kongresu, ne očekuje se da će Obama staviti veto na zakon.
Ben Rhodes, zamjenik Obaminog savjetnika za nacionalnu sigurnsot, rekao je da će Bijela kuća razmotriti mjeru ali da se ne protivi inicijativi Kongresa.
“Mislim da je to područje u kojem smo mi i Kongres suglasni i slažemo glede potrebe za jačanjem sankcija”, rekao je Rhodes u četvrtak.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.