Američki senat u srijedu kasno navečer jednoglasno je izglasao oštrije sankcije Sjevernoj Koreji zbog njezina nuklearnog pokusa u siječnju i lansiranja rakete dugog dometa prošli tjedan čime je prekršila međunarodne sankcije.

Zakonom pokazujemo da smo odlučni “neutralizirati svaku prijetnju (…) u svrhu postizanja jasnog cilja, denuklearizacije Korejskog poluotoka”, rekao je senator Bob Menendez, jedan od predlagatelja teksta.
Tekstom se pooštravaju sankcije Pjongjangu zbog njegova nuklearnog programa i programa balističkih raketa.
Američku vladu poziva se da istraži i kazni sankcijama one koji podržavaju sjevernokorejski režim.
Prihvaćeni zakon predviđa sankcije za kibernetičke napade te za kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.
Bijela kuća je često upozoravala da je režim komunističke Sjeverne Koreje već toliko izoliran ekonomski da je ograničeno područje na kojem se može provoditi dalja izolacija tog režima.
James Clapper, direktor američke Središnje nacionalne agencije rekao je u utorak Kongresu da je Sjeverna Koreja proširila svoj nuklearni program i ponovno stavila u pogon plutonijski reaktor u svojem glavnom nuklearnom postrojenju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.